Σελίδες

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Αγκάρρα τζιαι Κίνημαν κατά των εκποιήσεων

Το πρώτον κομμάτιν εν αναδημοσίευση που την Αγκάρρα (μια αξιόλογη προσθήκη στην κυπριακήν μπλογκόσφαιραν)

Το δεύτερον κομμάτιν εν ανακοίνωση της νεοσυσταθείσας τζιαι προκύψασας που τες συνθήκες (που όπως δηλώνουν στην Αγκάρρα ΩΡΙΜΑΣΑΝ) Κίνηση κατά των Εκποιήσεων

Οποιαδήποτε άλλα σχόλια εν περιττά:

”ΚΑΤΑΣΧΈΣΕΙΣ ΣΠΙΤΙΏΝ”…ΣΎΝΤΟΜΑ ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ
trapZ

”Αναπόφευκτο κακό οι εκποιήσεις”
Ορατός όσο ποτέ άλλοτε, αλλά και πολύ κοντά, είναι πλέον ο κίνδυνος
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να κυμανθούν πέραν του 40% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών
Ο Γ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ εκτιμά πως η ψήφιση νομοσχεδίου για προστασία της πρώτης κατοικίας δεν θα βοηθούσε την όλη κατάσταση
Ορατός όσο ποτέ άλλοτε φαντάζει πλέον ο κίνδυνος, ακόμη και μαζικών εκποιήσεων περιουσιών, αφού ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων πνίγει στην κυριολεξία τράπεζες και δανειολήπτες. Προς την κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, το κράτος έχει αποστείλει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (τράπεζες και Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών) επιστολές μέσω των οποίων ζητεί τις θέσεις τους για την τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου για τις εκποιήσεις, ώστε να παρέχεται η εξουσία στις τράπεζες να προχωρούν από μόνες τους σε εκποιήσεις.
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε και εξασφάλισε την αποδέσμευση για πρόσληψη έξι δικαστών, οι οποίοι θα ασχολούνται με την εκδίκαση υποθέσεων εκποίησης περιουσιών, με στόχο να περιοριστεί ο χρόνος εξέτασής τους στο ελάχιστο, όπως προνοείται, άλλωστε, και στο μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας.

Ξεπερνούν το 40%
Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» [βίντεο], το μέλος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για το μέλλον των Τραπεζών, Γιώργος Χαραλάμπους [τι εστί ανεξάρτητη επιτροπή: ο Γιώργος Χαραλάμπους διετέλεσε για πολλά χρόνια Ανώτερος Γενικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου και είναι επίσης ''Member of the Board of Directors of several financial institutions (Investment Banking, Factoring, Leasing, Life Insurance)''] , τόνισε πως με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να κυμανθούν πέραν του 40% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών και συνεπώς δεν μπορεί να αποκλείσει κανένας το ενδεχόμενο των εκποιήσεων περιουσιών. «Εάν νομίζουμε ότι αυτά τα δάνεια θα μπορέσουν να τύχουν χειρισμού χωρίς να προκαλέσουμε πόνο, κάνουμε μεγάλο λάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως κάποια από τα συγκεκριμένα δάνεια θα τακτοποιηθούν με μια επέκταση της περιόδου αποπληρωμής τους στα πλαίσια και της σχετικής οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας.
Όμως, πρόσθεσε, για περιπτώσεις όπου κάποιοι έχασαν τις δουλειές τους και δεν έχουν εισοδήματα, είτε σε περιπτώσεις που έχουν υπερδανειστεί για καταναλωτικούς σκοπούς και για να φτιάξουν πανάκριβα σπίτια, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. «Για όλους αυτούς, όπου το δάνειο είναι μεγάλο και δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν, δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση παρά να εξεταστεί το ενδεχόμενο σταδιακής εκποίησης», εξήγησε περαιτέρω ο κ. Χαραλάμπους.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας

Σύμφωνα, εξάλλου, με το μέλος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για το μέλλον των Τραπεζών, η ψήφιση νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν θα βοηθούσε την όλη κατάσταση, αφού, όπως εξήγησε, εάν αυτές οι περιπτώσεις είναι πολλές, τότε σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα εισπράττουν τόκους, άρα δεν θα έχουν έσοδα, άρα η ζημιογόνα πορεία τους θα συνεχιστεί. «Αυτήν τη στιγμή για την Τράπεζα Κύπρου υπάρχει ένα μαξιλαράκι δύο χρόνων. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε παράταση στις ζημιές», είπε, προσθέτοντας ότι τελικά θα οδηγούμασταν σε νέα κουρέματα και ενδεχόμενα κατάρρευσης των τραπεζών.
«Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι τράπεζες δεν ανήκουν πλέον στους κεφαλαιοκράτες αλλά στους καταθέτες που κουρεύτηκαν και πλέον είναι μέτοχοι [συγκεκριμένα στο βίντεο λέει ότι τράπεζες ανήκουν στον απλό καταθέτη]. Αν σώσουμε τους πρώτους, σημαίνει ότι θα πλήξουμε ξανά άλλον κόσμο [στο βίντεο λέει ''απλό κοσμάκη'', ναι ο απλός κοσμάκης που έχει καταθέσεις άνω των 100 000]», εξήγησε, προσθέτοντας ότι δεν θα αποφύγουμε τον οδυνηρό δρόμο κάποιων εκποιήσεων. Καταλήγοντας ο κ. Χαραλάμπους, διερωτήθηκε κατά πόσον η πλευρά μας θα έπρεπε να ζητήσει κάποια διευθέτηση από την Τρόικα στην περίπτωση που αυτές οι υποθέσεις δεν είναι πολλές, παρόλο που εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι πολύ σίγουρος κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικό.

Νομοθεσία για επίσπευση

ΣΕ ΜΙΑΝ άλλη εξέλιξη, κατόπιν πληροφόρησης της «Σ» για την αποστολή επιστολών σε τράπεζες ώστε να εκφράσουν τις απόψεις για τη νέα νομοθεσία που πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, για επίσπευση των διαδικασιών εκποίησης περιουσιών, επικοινωνήσαμε με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, Βάσο Πετρίδη. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, στόχος της τροποποίησης του νόμου είναι να δοθεί η δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα και δη στις τράπεζες να προχωρούν σε εκποιήσεις ενυπόθηκων περιουσιών. [...]

"Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις
Ανακοίνωση
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 9/11/2013 ΏΡΑ 3.00 Μ.Μ. ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

Όχι στις εκποιήσεις περιουσιών, Όχι στις φορολογικές ληστείες

Η οικονομική κρίση και η εξέλιξη της αφήνει απροστάτευτους στο έλεος της ανεργίας, των τραπεζιτών, των δάνειων και των επιτοκίων όπως και της φορολογικής επιδρομής, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους.
Η κυβέρνηση, η Τρόικα και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να σταθούν διπλά σ’ όλους αυτούς, επιτίθενται εναντία στο Λαό με στόχο να τους ξεζουμίζουν όσο μπορούν για να μπορούν να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν οι ντόπιοι και ξένοι τραπεζίτες και μεγαλοκαρχαρίες.

Με αφορμή τα δάνεια και τα Επιτόκια ετοιμάζουν νόμους για να μπορούν να πουλούν τις περιουσίες μας άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες. Την ιδία στιγμή που οι τραπεζίτες συνέβαλαν στην μεγιστοποίηση της παγκόσμιας κρίσης “παίζοντας κουμάρι” τα λεφτά των εργαζομένων, την ίδια στιγμή παίρνουν βοήθεια από το κράτος για να ξελασπώσουν, βοήθεια που φορτώνουν στην πλάτη μας σαν κρατικά χρέη και την ιδία στιγμή ετοιμάζονται να επιτεθούν εναντία στις περιούσιες μας.

Την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι άνεργοι συνταξιούχοι και δυσπραγούντες βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση η κυβέρνηση και η Ε,Ε προχωρεί σε νέα επίθεση εναντίων τους, επιβάλλοντας τον κτηματικό φόρο. Αντί να βρει τρόπους να φορολογήσει όλους αυτούς που βγάζουν εκατομμύρια κέρδη και τα φυγαδεύουν στο εξωτερικό, τους δίνει φοροαπαλλαγές και “κίνητρα”, δήθεν για να ανακάμψει η οικονομία, αρπάζοντας από το υστέρημα μας, την σύνταξη του συνταξιούχου, του ανάπηρου, του άνεργου, του δυσπραγούντα.

Μπροστά σε αύτη την κατάσταση η επιτροπή εναντία στις κατασχέσεις περιουσιών και τον κτηματικό φόρο έχει σαν σκοπό να οργανώσει την αντίδραση των εργαζομένων και γενικότερα του λαού έτσι ώστε να παλέψουμε ενάντια στην πιο πάνω επίθεση. Στόχος μας να στηθούν επιτροπές αγώνα σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε χώρο εργασίας και μέσα από μαζικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, συλλογή υπογραφών, διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις εναντία στους πλειστηριασμούς να προωθηθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Ζητούμε όπως:
1. Σταματήσει κάθε διαδικασία εκποίησης της περιουσίας των ανέργων, απόρων και δυσπραγούντων εργαζομένων, μικρομεσαίων και αυτοτελώς εργαζομένων.
2. Το πάγωμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των πιο πάνω μέχρι να ανακάμψει πραγματικά η οικονομία.
3. Την σημαντική μείωση των δανειστικών επιτοκίων έτσι ώστε να συνάδουν με τα καταθετικά. Δια νόμου να σταματήσει η υπερχρέωση (υπερημερία) στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι γελοίο να αυξάνεις το επιτόκιο όταν καν δεν υπάρχουν χρήματα για το αρχικό ποσό.
4. Το κούρεμα των δανείων έτσι ώστε να ακολουθούν την υποτίμηση της αξίας της εργασίας δηλαδή το κούρεμα μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών και γενικά του βιοτικού επίπεδου. Όταν οι εργαζόμενοι έπαιρναν τα δάνεια ήταν άλλες συνθήκες. Υπήρχε ανάπτυξη και προοπτική να αποπληρωθούν. Σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Σήμερα υπάρχει κρίση και ανεργία. Η άξια της εργασίας είναι υποτιμημένη. Άλλη η αξία του ευρώ όταν δίνονταν τα δάνεια και άλλη σήμερα. Να σταματήσει το κυνήγι των εγγυητών γιατί και αυτοί εγγυόντανε όταν τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά στην οικονομία .
5. Πλήρη διαφάνεια στους λογαριασμούς των τραπεζών έτσι ώστε να φαίνεται ποιός παίρνει τι και ποσά βγάζουν οι τράπεζες. Το ίδιο ισχύει και για την Κεντρική Τράπεζα η οποία έχει μια τεράστια ευθύνη για τα όσα έχουν συμβεί.
6. Καλούμε τον λαό να συνενώσει τις δυνάμεις του μαζί μας για να σταματήσουμε τον άδικο και ληστρικό κτηματικό φόρο.
7. Ο τραπεζικός τομέας έπαιξε ένα πρωτεύοντα ρόλο μέσα από τον οποίο πέρασε η κρίση στην Κύπρο. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της ίδιας κάστας ανθρώπων που βάζουν πάνω από τα συμφέροντα της κοινωνίας τα ιδιωτικά τους συμφέροντα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει με την συμμετοχή των καταθετών - δανειοληπτών, των εργαζομένων και άλλων κοινωνικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων στην διοίκηση τους. Για να σταματήσει να γίνεται αυτό που συμβαίνει σήμερα δηλαδή όταν οι τράπεζες έχουν κέρδη αυτά είναι ιδιωτικά και όταν έχουν ζημιές αυτές φορτώνονται στην κοινωνία. Από την στιγμή που οι τράπεζες έχουν ένα σημαντικό κοινωνικό ρόλο να παίξουν τότε και ο έλεγχος τους πρέπει να περάσει στην κοινωνία. Μονό τότε θα μπορέσει να γίνει σωστός σχεδιασμός που να οδηγεί στην ανάπτυξη
Για μήνες τώρα μας κοροϊδεύουν ότι η κρίση θα περάσει με τα μετρά λιτότητας. Αν πίστευαν ότι η κρίση θα ξεπερνιόταν δεν θα ετοίμαζαν νομούς για το ξεπούλημα των περιουσιών μας. Όσο υπάρχουν τα δάνεια τα οποία η κυβέρνηση και η Ε.Ε έχουν φορτώσει στις πλάτες μας για χάριν των τραπεζών δεν πρόκειται να υπάρξει τέλος στην κρίση. Αυτά τα δάνεια ούτε τα εγγόνια μας δεν μπορούν να τα ξεπληρώσουν.
ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ, δεν έγιναν προς όφελος μας, ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.
Αυτή η κρίση θα υπάρχει όσο ο λαός δεν αντιστέκεται και όσο η κοινωνία δεν αντιδρά, η τρόικα και η κυβέρνηση επιβάλλουν νέα μετρά που σπρώχνουν την οικονομία σε πιο βαθιά αδιέξοδα.
Έλα μαζί μας να οργανωθούμε στις γειτονιές τα χωρία και τους χώρους δουλείας ,για να παλέψουμε εναντία στην φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης και την επίθεση των τοκογλύφων τραπεζιτών. Για να βάλουμε τέρμα στην κρίση μέσα από ανάπτυξη και προς όφελος της κοινωνίας.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ !!!!!
https://www.facebook.com/groups/488267574597529/permalink/524615174296102/

Δεν υπάρχουν σχόλια: