Σελίδες

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ακόμα διερωτούμαι

Μετά την πλήρην ανάλυσην του Λινού για το που στηρίζει την ελπίδαν του - που παρατίθεται πιο κάτω, έρκεται τζιαι ο Ντάουνερ να πει ότι Το κυπριακό μπορεί να λυθεί μέχρι τον Ιούνιο (που τη Γνώμη)

Που τα σχόλια του Λινού:

"Το κυπριακο εν 2 πραματα [to say the least] για να καθορισμουμε τζαι το ζητουμενο:
1. Εν μια διαδιακασια αναζητησης λογικων/εφικτων τροπων γεφυρωσης διαφορων του παρελθντος τζαι φοβιων του μελλοντος
2. Εν τζαι μια διαδικασια αποδομησης των διαδικασιων διαχωρισμου που εφτασαν στο αποκορυφωμα τους το 74 τζαι εκρατησαν για πρωτη φορα στην ιστορια της κυπρου μετα τον μεσαιωνα, ντε φακτο χωρισμενο το νησι για πανω κατω 40 χρονια..με ενα σχεδον απολυτο στρατιωτικο αλλα τζαι επικοινωνιακο διαχωρισμο..

Πρεπει να σου πω κατ'αρχην οτι εχω ενα αηπιν..αμα εν να ασχοληθω με κατι, ξαφνικα ερκεται τζαι καθεται ομπρος μου ενα σκηνικο που ας το ονομασουμε ιστορια..ιστορικο πλαισιο..
Οποτε αναγκαστικα εν να με αντεξεις λλιον να το βαλω τουτο σαν πλαισιο αρχικα..[ειπαμεν αντεξε την πορεια, καπου παει η ιστορια]..

Το κυπριακο ως τωρα επερασεν που 3 φασεις - την αντιαποικιακη πριν το 60, την δικοινοτικη 60-74, τζαι το νεο σκηνικο μετα το 74...
Η κατασταση υστερα που το 74 εισιεν ενα ειδος δομικου αδιεξοδου..παρα τες πασες των ε/κ εθνικσιτων στην τουρκια, εν εμπορουσαν να αλλαξουν τα συνορα μεσα στον ψυχρο πολεμο - αρα η τουρκια ηταν καταδικασμενη να εσιει στρατο μεν στην κυπρο,αλλα να μεν μπορει να πετυχει ουτε αναγνωριση, ουτε,αν εθελεν , προσαρτηση..
Τουτη η κατασταση αλλαξε καπως με το τελος του ψυχρρυ πολεμου αλλα οι επιλογες λυσης εγιναν πιο ευδιακριτες μεν αλλα τζαι πιο δυσκολες δε..
1. Η συντηρηση της καταστασης οπως ενι, ευκολυνει εννοειται τους εθνικιστες των 2 κοινοτητων [με την λογικη "θωρουμεν ως παρατζει" τζαι η καρεκλουες καρεκλουες], αλλα αρκεψεν να εν προβλημα καθως οι σχεσεις ελλαδας τουρκιας αρκεψαν να σαζουν..τζαι ο χρονος αρκεψεν να υπονομευκει τους σκληρους κωδικες της δαιμονοποιησης τζαι του φοβου στο εσωτερικο..οποτε ακομα τζαι τζηνοι που εδημιουργησαν το κυπριακο [λ.χ. οι δυτικοι] αρκεψαν τζαι να ενδιαφερονται να το λυσουν σαν κατι "ξεπερασμενο"..οπως εφαινετουν τζαι φαινεται τζαι σε οσους αντισταθηκαν στον διαχωρισμο που την αρχη..
2. Η λυση 2 κρατων εξακολουθουσε να εν ανεφικτη [λογω δυσκολιας αναγωνρισης τζαι αλλαγης συνορων], αλλα ηταν το βασικο πλανο της τουρκιας..η βασικη στρατηγικη επιδιωξη θα ηταν να βρεθει μια συγκυρια που να δωκει την ευκαιρια στην τουρκια να διεκδικησει την βορεια κυπρο η να την κατοχυρωσει σαν ανεξαρτητο κρατος σε ενα πλαισιο κρατων φιλικων προς την τουρκια..
3. Η λυση επανενωσης με καποια μορφη ομοσπονδιακης δομης, επαρεμεινε η επισημη θεση τοσο του οηε οσο τζαι των ε/κ..τζαι της τ/κ αριστερας..Αλλα εν υπηρχε κινηση που την τουρκια μεχρι τον ερτογαν..

Υστερα που το 2000 νομιζω οτι οι 2 πρωτες πιθανοτητες παρακμαζουν..
Το κυπριακο εν θα εν ποττε το ιδιο υστερα που την ανοιξη τυ 2003 [Τζαι το οτι ανοιξεν επι Τασσου εν ενδιαφερον - οπως τζαι ο ρολος του Μαρκιδη αλλα τζαι του α. Χριστου]..Για εμενα ηταν η πιο εντυπωσιακη σιωπηλη εξεγερση των ε/κ εναντια στα μμε..
Τζηνες οι βουβες γραμμες που επιμεναν να διασχιζουν το οδοφραγμα παρα την δαιμονοποιηση των τηλεοπτικων τζαι ραδιοφωνικων εκφωνητων, ηταν μια διεκδικηση να δουν τζαι να ντζισουν την πραγματικοτητα..να σταματησει η β. κυπρος να εν απλα παρελθον τζαι να γινει γεωγραφια..Τζαι επαιξεν σαφως ρολο τη εξεφ\γερση των τ/κ τζηνη την περιοδο..
Που τα τοτε μια σημαντικη διασταση της εσωτερικης πολιτικης των ε/κ εν η διαδικασια να ερτουν σε επαφη με την πραγματικοτητα..υπηρξε τζαι πριν τουτο το πραμα [ιδιαιτερα στην φαση με τους αγνουμενους τζαι την απομυθοποιηση τζηνου του ιερου], αλλα νομιζω οτι που το 2008, εστω τζαι σε ενα υστερικο περιβαλλον που τα μμε, ωρες ωρες, οι ε/κ [τζαι οι τ/κ πιο πριν στην περιοδο 200-2004] εκαταφεραν να αντιμετωπισουν, η εβρεθηκαν μπροστα, στα δεδομενα..
Ξερουν πκιον οτι ηταν θυματα μεν το 74 αλλα τζηνο που ελαλουσαν στα μουλλωκτα για το 64-74 ηταν επισης αληθκια..η διζωνικη εγινε μερος της καθημερινης αναφορας..η εκ περιτροπης εν τζιαμαι τζαι οϊ χωσμενη..με ενα δελεαρ που ως συνηθως οι ε/κ πολιτικοι εν αργοστοροφοι να το καταλαβουν στην ωρα του - την διασταυρωμενη ψηφο..κλπ..
Τουτα καμνουν τον τοιχο που οικοδομηθηκε το 74 [τζαι φαντασιακα πιο πριν] να εσιει γεμωσει τρυπες..
Μερικοι εχουν το παθος της επανενωσης..αλλα εσιει τζαι κοσμο που εβαρηθηκεν το κυπριακο, σαν ενα φαντασμα που πιλατευκει την πραγματικοτητα..
Τζαι αν για μερικους η λυση εν να εν μια στιγμη λυτρωσης για πολλους εν να εν απλα εν καθυστηρημενο περασμα στο επομενο σταδιο - το οποιο ζιουμεν ηδη αποσπασματικα..

Οποτε το πρωτο θετικο εν οτι στα παραπανω θεματα εν χρειαζεται να διανυσουμε τεραστια αποσταση...
Ξερουμεν τα..
[συγκριση: μπορεις να φανταστεις τι εσημαινε μια πιθανοτητα λυσης αρκες του 90 οταν ακομα τζαι το να δωθουν λιστες των αγνουεμνων εθεωρετουν υποπτο..μολις εισιεν αρκεψει να γινεται διστακτικα η μεταφραση της λεξης "λυση" σε "ομοσπονδια' στον δημοσιο λογο]..

Οποτε μπαινει το επομενο θεμα..αν ομως ο κοσμος ενεν ετοιμος για λυση;
Νομιζω οτι η γεωγραφια εν αμειλικτη..οσοι κατοικουν στην κυπρο εν αναγκασμενοι να ζησουν μαζι..κατι ττελλια στην μεση του τιποτε εν απλα παροαδικα συμπτωματα..
Οποτε, αναποδα, το θεμα ενι ποτε αρκεφκει η συνηδητοποιηση της πραγματικοτητας..

Την δεκαετια του 90 υπηρχε μια ρευστοτητα στο παγκοσμιο τζαι το περιφερειακο σκηνικο που θα μπορουσε να πει καποιος οτι ισως να αννοιεν το δρομο σε αλλες πιθανοτητες [οπως η πιο πανω εκδοχη 2]..υπηρχε λ.χ. τζαι μια προσπαθεια αλαλγης συνορων ξεκινωντας που την γιυγκοσλαβια - για πρωτη φορα μετα που το 1945..
Αλλα ειμαστεν πολυτιμο οικοπεδο τελικα τζαι οι εξωτερικοι παικτες εν μπορυν να συμφωνησουν να γινει κομματουθκια βασιλοπιττας..ενω οι ιθαγενεις παρα τα διαφορα μυστηρια στα οποια τους υποβαλουν, εξακολουθουν να εχουν μια καθημερινη αντθιληψη του χωρου σαν του βασικου στοιχειου της υποστασης τους - τζαι κλωστσουν..

Οπως εδιαμορφωθκε το παγκοσμιο σκηνικο υστερα που τον ψυχρο πολεμο, η κυπρος εβρεθηκεν να εν ενας σημαντικος χωρος παλε..τζαι αρα ο ντε φακτο διαχωρισμος της, αντι να φαινεται σαν ειδος "λυσης" αρκεψεν να βιωνεται πιο πλαθκια σαν "προβλημα" [σε διμερεις σχεσεις, σε γεωπολιτικες σχεσεις κλπ κλπ]..
Για τουτο στο τελος, αφηκαν τζαι την τ/κ αριστερα να διεκδικησει την εξουσια ποτζει..
Τζαι [που την αλλη] οι ε/κ σαν κυπριακη δημοκρατια, αρκεψαν να κοντευκουν της ευρωπης, ενω εγινουνταν τζαι ενας ειδος ελβετιας του ρωσικου κεφαλαιου..
Εφκηκαμεν που την μεταβατικη περιοδο με τους ιθαγενεις να εχουν στα σιερκα τους χαρκια να παιξουν..

Εν τα επαιξαμεν [σαν συλλογικοτητα] νουσιμα με το 2004 στο νοτο..αλλα εν ηξερω πκιον αν ηταν εφικτο κατι αλλο για την πλειοψηφια με τζηνα τα δεδομενα...
το ναι στην β.κυπρο ηταν σημαντικο για να κρατησει την διαδικασια ζωντανη τζαι να βαλει τους τ/κ στην ε.ε. ντε φακτο, αλλα τζαι τζαι το 24% των ε/κ εκουβαλαν ενδιαφερουσες ιστορικες συμαμχιες τζαι προοπτικες νομιζω..

Ηταν ενα περασμα..
Για πρωτη φορα ουλλες οι διαδικασιες συζητησεων εκωδικοποιηθηκαν σε ενα σχεδιο λυσης, τζαι εγινε δημσοψηφισμα..
Ουσιαστικα υστερα που τζηνο συζητουμεν με βαση οσα οικοδομησαν τζηνη την εμπειρια..

Η προεδρια του χριστοφια εκαμεν 2 πραματα σε τουτο το τομεα:
1.εξαναεβαλεν τους ε/κ στο παιχνιδι υστερα που την απομωνση της περιοδου 2004-08..τζαι μαζι με τον ταλατ εκλεισαν μια σειρα σημαντικα θεματα - ιδιαιτερα στη διακυβερνηση- με ιστορικες μορφες συμφωνιων/καινοτομιων..οπως το γεφυρωμα του πολιτικου χασματος αναμεσα στις 2 κοινοτητες με την διασταυρωμενη ψηφο..
2. Εβαλεν μπροστα στην κοινωνια τα δεδομενα..οσο τζαι να εδιαφωνησα μαζι του το 2004, εν μπορω να μεν εκτιμησω την γενναιοτητα του ατομου τουτην την περιοδο..Η περιοδος που το κυπριακο ηταν κατι χωσμενο που τες ελιτ, επερασεν..
εμπηκαν τα δεδομενα στο τραπεζι..τζαι το 2004 τζαι τωρα..με χρονο να τα δουμε τζαι να κρινουμε..

Μπορει να πει καποιος οτι η περιοδος ρευστοτητας που υπαρχει γυρον μας γεωπολιτικα εν επικινδυνη..
Αν δεν ειμαστεν με τες διεθνεις ακρες που εχουμε, με την ε.ε. που την μια τζαι με στρατηγικη σχεση με την ρωσια που την αλλη, μπορει να ηταν δυσκολη εποχη..Ενεν μονο οτι ανεβαινουν οι μετοχες της τουρκιας σαν περιφερειακης δυναμης,
ανεβαινουν τζαι στρατηγικοι της συμμαχοι στην εξουσια σε χωρες συμμαχους "μας' οπως η αιγυπτος..
Με την εννοια της γεωπολιτικης, ομως, εχουμε, τωρα, ενα αλλο αντιστοιχο στρατηγικο χαρτι τουτην την περιοδο - το καταρ..

Σε τουτο το πλαισιο ο χειρισμος της υποθεσης με το φυσικο αεριο ηταν πολλα καλος..αποκαλυπτικος των ενδιαφεροντων που διαπλεκουνται γυρον μας..
αλλα τζαι η ιδια η πραγματικοτητα αθθυμιζει μας [για οσους θελουν να δουν] την υλικη πραγματικοτητα: η Τουρκια στελλει πλοια νοτια μας..τζαι η αιγυπτος θελει συζητηση μαζι μας τζαι με την τουρκια..
Εν σαν να καθε φορα που τουτος ο τοπος κινδυνευκει που την πελλαρα μεριδας των κατοικων του, ερκεται [ η ανακαλυφκεται] ξανα τζαι ξανα η γεωγραφια να μας αθθυμισει τον υλικο κοσμο στον οποιο ζουμε..
Αθθυμιζει μου πολλα την φραση του Σαρτρ: "ειμαστεν καταδικασμενοι στην ελευθερια"..
Τζαι το τραουδιν που ταιρκαζει να αφιερωσει η κυπρος σαν χωρος στου ιθαγενεις της, εν το "Ζωη κλεμενη"..ακουσα το μια φορα σαν αφιερωση τζαι αρεσεν μου..:)

Αρα εν τραβα παλε το σεναριο 2 για διαχωρισμο της κυπρου..
Αλλα ιδιαιτερα μετα την εξελιξη των σχεσεων τουρκιας-ε.ε. η δικη μου αισθηση εν οτι η τουρκια [τζαι η τ/κ δεξια] θελουν ενα ειδος καθεστωτος των τ/κ μεσα στην ευρωπη Η εστω σε ιδιαιτερη σχεση αν οι "δικοι" μας καμουν τα πιλιες..να αντλησουν δηλαδη που τες πιθανοτητες του "ναι" του 2004..
Μπορει να τους αφαιρεσεν ο χριστοφιας την συμπρασταση που ευρωπαιους συμμαχους, αλλα εσιει δεδομενα που εν αλλασουν..το εδαδ εκαμεν πασαν στην επιτροπη της μορφου, οι 3 κανονισμου του 2004 εν τζιαμαι σαν υπενθυμιση οτι η κυπρος εν ενιαια, τζαι οτι οι τ/κ [εστω τζαι σε ενα παραδοξο καθεστως] εν ευρωπαιοι πολιτες..




Που τη Γνώμη
Η ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΗ
Μπορεί να λυθεί το Κυπριακό μέχρι τον Ιούνιο με μία λύση που δεν μπορεί παρά να είναι ομόσπονδη, δηλώνει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας “Μιλιέτ”, αλλά υπογραμμίζει ότι “αν οι πλευρές οδηγηθούν σε αδιέξοδο, ο ΟΗΕ δεν θα έχει να κάνει πολλά” και θεωρεί ότι το αδιέξοδο στη διαδικασία “είναι ένα από τα ενδεχόμενα”.


Ο Ντάουνερ χαρακτηρίζει “κρίσιμη φάση” τη συνάντηση στο Greentree και σημειώνει: “Μετά τη συνάντηση πρέπει να κινηθούμε για την πολυμερή διάσκεψη. Εάν οι πλευρές δεν σημειώσουν πρόοδο, ο ΟΗΕ δεν θα έχει να κάνει πολλά. Ο ΟΗΕ δεν έχει σχέδιο Β. Δεν μπορεί να υπάρξει στο Κυπριακό λύση εκτός από την ομοσπονδία, διότι για τη λύση αυτή προσπαθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας”.

“Μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μέχρι τον Ιούνιο” προσθέτει και λέει πως μετά τη λύση θα ήθελε να γευματίσει στο Βόσπορο με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

“Ελπίζω να μην καταλήξει σε αδιέξοδο η διαδικασία” τονίζει ο Ντάουνερ και προσθέτει ότι στην περίπτωση αυτή ο ΓΓ του ΟΗΕ θα ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας. “Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι ένα από τα ενδεχόμενα είναι και το αδιέξοδο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να μην βρεθεί λύση” σημειώνει.

“Αμφότερες οι πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουμε εισέλθει σε πολύ κρίσιμη φάση” λέει ο Ντάουνερ και τονίζει ότι “η λύση είναι δυνατή με τους Χριστόφια και Έρογλου, οι οποίοι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια”. Αναφέρει δε ότι “πέρα από την ελπίδα για συμφωνία, το σημαντικό είναι να βρεθούν δημιουργικές προσεγγίσεις για να υπάρξει συμφωνία”.

Τέλος ο Ντάουνερ αναφέρει ότι το Κυπριακό από το 2008 μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει στον ΟΗΕ 10-15 εκ. δολάρια.


Αμμ' έν' ναιν άλλον, τουλάχιστον για σκοπούς περικοπών και ως μέτρο λιτότητας!




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό άρθρο, κυρίως για την ελπιδοφορία του.

Προσωπικά, αντιλαμβάνομαι το μομέντουμ που δημιουργείται και την (τελευταία;) ευκαιρία εκμετάλλευσής του από όλους τους Κύπριους.

Γιατί όμως φοβάμαι πως το ρόλο του Χριστόφια το 2004, θα τον παίξει ο Νίκος;

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Ανώνυμε, ο Λινός εν εξαιρετικός - πήεννε τζιε ποτζιεί να δεις πως επροέκυψεν τούτη η απάντηση τζιαι τη γεννικόττερη λογικήν του.

Όσο για το φόο σσου, ήντα μπου να σου πω;! Ακόμα διερωτούμαι!

Η τζαερού ή καλλίττερα η προοπτική της, εννά υπερτερήσει της επιθυμίας τζιαι προοπτικής για λύση;! Λαλεί τζιαι ο Λινός, εννά δείξει! Οψόμεθα!