Σελίδες

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Κάθε χαρακτηρισμός προσβάλλει

Έσπασα τη σιωπή που θυμό. Πολλύ θυμό. Πάρα πολλύ θυμό.

Εν θέλω να χρησιμοποιήσω λέξη να χαρακτηρίσω τούν'τη πράξη/ στάση για να μεν προσβάλω τη λέξη που θα εχρησιμοποίουν.

Ούτε θέλω να ξεστομίσω τί θα έκαμνα με ευχαρίστηση σ' τούν' το ον (αφαίρεσεν που τον εαυτόν του το προνόμιο του χαρακτηρισμού άνθρωπος προ πολλού)

Εύχουμαι μόνο όσα έκαμεν τζιαι κάμνει να τά' βρει στο πολλά πολλαπλάσιον. Να μεν μπόρει να φάει, να πιει, να τζιοιμηθεί, να πνάσει. Να τρώει τζιαι να με σιέζει, να σπάσει, να σπουρτίσει που σικκίρτηση.

Να τον αφορίσει ο αρχιεπίσκοπος του, να πάει φυλακή κατακτώντας την πρωτιά για τούτον πας το ρότσο, ώστε να γραφτεί στην ιστορία.

Να πάει να φάει αβοκάντο τζιαι να του σταθεί η κοκκόνα

Να πα να ππέσει,τζιαι να σπάσουν οι σούστες τους στρώματος τζιαι να μπουν πάνω του

Να πά να κάτσει πας σε καρέκλαν τόνενη τζιαι να τσακκιστεί να ππέσει κάτω να μεν του μείνει καυλονούριν

Να πα να πιει ζιβανία τζιαι να τη συγχίσει με την πότσα της χλωρίνης

Ν'α' σιει αλεργία στες μέλισσες τζιαι τους σφήτζιες τζιαι να τον ητσιμπίσουν στρατιές ολόκληρες όσες τζιαι τα κακά που έκαμεν τζιαι κάμνει

Να' πα ν' απενεργοποιήσει το συναγερμό έσσω του τζιαι να πάθει ηλεκτροπληξίαν

Να πεθανίσκει τζιαι να μεν ηφκαίννει η ψυσιή του, να βασανιέται μερόνυκτα

Τζι' αν έσιει κόλαση, ν' αν πρώτον τραπέζι πίστα πισσωμένος που πάνω ως κάτω τζιαι να κρούζει αιωνίως

'Οσες ζωές τζιαι να ζήσει, ούλλα τα κακά κάρματα να τον τζιυνηούν τζιαι πάτο μόνο να πιάννει

Τζι' άλλα πολλά, όσα βάλλει τζιαι εν βάλλει ο νους

Εν τζιαι έσιει τρόπο να εξιλεωθεί

Συνάντηση Κούρδων προσφύγων με Υπουργό Εσωτερικών – Δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα να τύχουν διεθνούς προστασίας

Ανακοίνωση Τύπου ΚΙΣΑ
- 13 Μαΐου 2013
Συνάντηση προσφύγων με Υπουργό Εσωτερικών
Αντιπροσωπεία των Κούρδων και Κούρδισσων προσφύγων από τη Συρία πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών παρουσία του Διευθυντή Υπηρεσίας Ασύλου και της Διευθύντριας Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού
και Μετανάστευσης. Η αντιπροσωπεία των προσφύγων είχε ζητήσει στη συνάντηση να παραστεί και ο εκτελεστικός Διευθυντής της ΚΙΣΑ, με τον Υπουργό να τους ανακοινώνει εκβιαστικά ότι ή θα δεχθούν την πρόταση για συνάντηση ως έχει ή θα ακυρωνόταν η συνάντηση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες εκβιασμού, η αντιπροσωπεία των προσφύγων δέχθηκε να παραστεί στη συνάντηση υπό τους όρους που τέθηκαν από το Υπουργείο .
Η συνάντηση ξεκίνησε με τον Υπουργό να προσπαθεί να πείσει τους πρόσφυγες ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να προβλέπει την παραχώρηση προστασίας για «φιλανθρωπικούς λόγους» και ότι το κράτος θα εφαρμόσει τους νόμους στο έπακρο. Στη συνέχεια, όταν του υποδείχτηκε πως υπάρχει νομικό πλαίσιο που προβλέπει την παραχώρηση διεθνούς προστασίας σε ανθρώπους λόγω εθνικότητας ή μειονότητας (το επονομαζόμενο prima facia), γεγονός το οποίο αποτελεί και τη θέση της UNHCR, όπως φαίνεται και στη σχετική επιστολή του προϊσταμένου της διεθνούς οργάνωσης στην Κύπρο προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Υπουργός τους πρότεινε να διαλύσουν τη διαμαρτυρία και να αποταθούν στα επαρχιακά γραφεία εργασίας με την υπόσχεση ότι θα προσπαθήσουν χωρίς δεσμεύσεις να δουν τα αιτήματά τους ατομικά και να προσπαθήσουν να τους βρουν εργασία, πράγμα ανέφικτο υπό την παρούσα κατάσταση στην αγορά εργασίας. Είναι εμφανές ότι, σύμφωνα με την αντιπροσωπεία των προσφύγων, από τα προαναφερθέντα ο Υπουργός είτε δεν ήξερε το νομικό πλαίσιο είτε προσπάθησε να τους εξαπατήσει.
Όταν συνειδητοποίησε ο Υπουργός ότι οι πρόσφυγες όχι μόνο ξέρουν πολύ καλά τα δικαιώματα τους αλλά δεν θα έκαναν ούτε βήμα πίσω στα αιτήματα τους άρχισε να φωνάζει και να απειλεί ότι «το κράτος αποφασίζει και αν δεν διαλύσουν την απεργία μέχρι αύριο θα τους συλλάβει όλους». Μάλιστα ιδιαίτερα ειρωνικά ήταν τα σχόλια του όταν έμαθε για αιτήσεις ασύλου διάρκειας 9-10 χρόνων χωρίς απάντηση λέγοντας «δεν έπαιρναν παχουλά επιδόματα»; Επίσης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν είχαν οδηγήσει τις εκάστοτε κυβερνήσεις να δώσουν σε Ιρακινούς και Παλαιστινίους διεθνή προστασία απάντησε « αν ήμουν εγώ Υπουργός ούτε αυτοί θα έπαιρναν». Αμέσως μετά έβγαλε με τις φωνές έξω την αντιπροσωπεία των προσφύγων και κάπως έτσι τελείωσε η «συνάντηση για διαβούλευση»
Ενόψει των πιο πάνω, η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της για προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης για λύση εκτός του προσφυγικού νομικού πλαισίου, κάτι που είναι απαραίτητο, όπως επίσης τις προσπάθειες της κυβέρνησης για απομόνωση των προσφύγων από οργανώσεις και δίκτυα στήριξης και αλληλεγγύης. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάπνιξη της διαμαρτυρίας δίνοντας έτσι το μήνυμα «μην έρθετε στην Κύπρο, είναι κόλαση».
Τέλος, η ΚΙΣΑ υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, θεωρεί ότι δυο είναι οι επιλογές που μπορούν να ακολουθηθούν:
1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω διαφόρων θεσμών να πιέσει την Κυπριακή Δημοκρατία για να αναγνωρίσει και παραχωρήσει διεθνή προστασία στους Κούρδους και τις Κούρδισσες πρόσφυγες.
2. Η διεθνής κοινότητα να αναλάβει την αποστολή έκδοσης των προσφύγων σε χώρες όπου θα τους παρασχεθεί διεθνής προστασία.
που τες Φάλιες

Δεν υπάρχουν σχόλια: