Σελίδες

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ ΗΤΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ Η ΚΑΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ



Ππππππιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Τζιαι πού είσαι ακόμα!!!!!!!!!!!!!!!!





Γνώμη Online - Τετάρτη, 07 Σεπτέμβριος 2011 19:44
 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ. ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΥΠΑΜ, ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΥΠΕΞ.
ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

emporevmatokivwtiaΤη Δευτέρα 11 Ιουλίου, ημέρα κατά τη οποία σημειώθηκε η έκρηξη στο Μαρί ήταν προγραμματισμένη η καύση του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων, κατέθεσε σήμερα ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής υπό τον Πόλυ Πολυβίου, αρχιτέκτονας στο Τμήμα Έργων του Υπουργείου Άμυνας Παναγιώτης Στυλιανού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ στην επί τόπου επίσκεψη της ειδικής επιτροπής στο Μαρί για την κατάσταση του φορτίου, μερικές μέρες πριν την φονική έκρηξη, είχε αποφασιστεί η κατάβρεξη των εμπορευματοκιβωτίων, ο Υπουργός Άμυνας και το επιτελείο του φέρονται να είχαν αποφασίσει να κάψουν την πυρίτιδα, μια διαδικασία που αναμένετο να ξεκινήσει την μοιραία Δευτέρα της έκρηξης.
Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιαίδης, πληροφορήθηκε την απόφαση αυτή από τον τέως Υπαρχηγό της ΕΦ Σάββα Αργυρού, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στις 8 Ιουλίου με θέμα τη μεταστέγαση του στρατοπέδου Παναγίδη, παρουσία του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΑΜ Χρίστου Μαλικκίδη, προσθέτοντας όμως ότι δεν έχει κανένα αποδειχτικό στοιχείο για αυτό.

Παράλληλα, είπε ακόμη ότι στη σύσκεψη της 5ης Ιουλίου στο ΥΠΑΜ, ο ίδιος είδε τον Υπουργό Άμυνας «τρομοκρατημένο και πανικόβλητο» αφού είχε πληροφορηθεί πως ένα από τα εμπορευματοκιβώτια είχε φουσκώσει.

Ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος διατηρούσε φάκελο εκ μέρους του ΥΠΑΜ για το θέμα του φορτίου, ανέφερε ότι σε σύσκεψη της 8ης Ιουλίου, ο τότε Υπαρχηγός του είπε ότι «αυτοί αποφασίσασιν, -εννοούσε τον Υπουργό και το επιτελείο του-, να μην τα καταβρέξουμε και να ξεκινήσουμε το κάψιμο της πυρίτιδας», ενώ στη επί τόπου επίσκεψη της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε για έλεγχο της κατάστασης είχε αποφασιστεί η κατάβρεξη του φορτίου με νερό που θα αντλείτο από τη θάλασσα.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Στυλιανίδη, ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης του είπε ότι τη Δευτέρα θα ξεκινούσε το κάψιμο της πυρίτιδας, «θα παίρναμε τσιμεντοσωλήνες θα τους μοιράζαμε από τη μέση, θα τους βάζαμε στο χώρο της ναυτικής βάσης για να τους κρούσουμε».

Σε ερώτηση αν στις 9 Ιουλίου κάποιος τον ρωτούσε τι θα γινόταν τελικά με το φορτίο τι θα του απαντούσε, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι θα έλεγε από «αποφασίστηκε ότι την πυρίτιδα θα την κρούσουν», προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν κατέχει κανένα αποδειχτικό στοιχείο για αυτό. Σημείωσε ότι βασίζεται στα όσα του είπε ο Σάββας Αργυρού.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Πολυβίου διερωτήθηκε κατά πόσον «αυτή η πρωτοφανής προχειρότητα που επεδείχθη σε αυτό το θέμα από το σύστημα είναι σύνηθες φαινόμενο», ο κ. Στυλιανίδης απάντησε «μάλιστα και σε άλλες περιπτώσεις».

Εξάλλου, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στη σύσκεψη της 5ης Ιουλίου στο ΥΠΑΜ, τα πρακτικά της οποίας, όπως είπε ο κ. Πολυβίου, είναι υπό διερεύνηση από την Αστυνομία.

Είπε ειδικότερα ότι ενώ ο ίδιος και ο ΓΔ του ΥΠΑΜ βρισκόντουσαν σε σύσκεψη με το θέμα της στρατιωτικής παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου, δέχθηκε τηλεφώνημα από την ιδιαιτέρα του Υπουργού για να παραστούν στη σύσκεψη στο γραφείο του ΥΠΑΜ «γιατί υπάρχει ένα πολύ επείγον θέμα».

«Όταν μπήκα στο γραφείο του Υπουργού είδα τον Υπουργό μας, μπορώ να σας πω τρομοκρατημένο. Ηταν πανικόβλητος γιατί του είχαν πει ότι υπήρξε διόγκωση ενός κοντέινερ στο χώρο που στοιβάζονταν τα κοντέινερ με την πυρίτιδα», είπε.

«Μόλις άκουσα αυτή την ανησυχία του Υπουργού και κατάλαβα τι είχε γίνει ανέφερα στον Υπουργό, Υπουργέ μου το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και θα πρέπει να ενημερώσετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός είπε στην ίδια σύσκεψη πως εάν χρειαστεί να κληθούν και εκπρόσωποι από τον ΟΑΣΕ.

Σε αυτό το σημείο, πρόσθεσε, ο Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης είπε απευθυνόμενος προς τον ΥΠΑΜ ότι «δεν χρειάζεται να φέρετε ειδικούς, ξέρουμε εμείς τις συμβαίνει θα το χειριστούμε εμείς το θέμα».

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο ΓΔ του ΥΠΑΜ κ. Μαληκκίδης που εισήλθε στο γραφείο λίγο αργότερα και άκουσε την όλη συζήτηση «πανικοβλήθηκε ακόμη περισσότερο και ξεκίνησε και έπαιρνε τηλέφωνα» με τα οποία συστάθηκε η ομάδα που προέβη την επόμενη ημέρα σε επιτόπια επιθεώρηση στη ναυτική βάση.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, στην εισήγηση του για ενημέρωσή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παπακώστας απάντησε ότι ο Πρόεδρος βρίσκεται στην Ουκρανία.
Είπε ακόμη ότι στην ίδια σύσκεψη παρών ήταν και ο Ταξίαρχος Θεοφάνους, στον οποίο ο κ. Παπακώστας είπε «ρε Φανή εσύ που έχεις νάκκον νουν πήγαινε μαζί τους να δεις τι θα κάνουν».

Εξάλλου, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην πρώτη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ που συγκλήθηκε για το θέμα του φορτίου του πλοίου Μόντσεγκορσκ, ημερομηνία 1η Φεβρουαρίου του 2009, πριν αυτό κατασχεθεί, παρουσία των Γενικών Διευθυντών του ΥΠΕΞ Νίκου Αιμιλίου και του τότε ΓΔ του ΥΠΑΜ Πέτρου Καρεκλά, του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη και της τότε Διευθύντριας του Τμήματος Τελωνείων, Ζέτας Αιμιλιανίδου, και είπε ότι η γενική εντύπωση ήταν ότι θα κατασχεθεί το φορτίο και ότι αναφέρθηκαν από τον Συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη ως πιθανοί χώροι αποθήκευσης του φορτίου το Σύνταγμα στο Ζύγι, το ΚΕΝ Λεμεσού και το Μαρί.
Στη σύσκεψη, όπως είπε, δεν τηρήθηκαν πρακτικά.

Σε σχετική ερώτηση του κ. Πολυβίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν αναφέρθησαν οι λόγοι για τους οποίους επιλέχθηκε ως χώρος αποθήκευσης η ναυτική βάση στο Μαρί.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Πολυβίου ανέγνωσε επιστολή υπογεγραμμένη από τον Υπαρχηγό ΓΕΕΦ Σάββα Αργυρού που ζητούσε από τον ΓΔ του ΥΠΑΜ την κατασκευή τσιμεντένιας βάσης για εναπόθεση του φορτίου, ενώ στο κάτω μέρος ο Υπουργός Αμυνας λέει προς τον ΓΔ του ΥΠΑΜ ότι «μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας το ΥΠΑΜ αναλαμβάνει το συντονισμό της όλης επιχείρησης για εκφόρτωση του συγκεκριμένου φορτίου από το εν λόγω πλοίο και μεταφορά του στη ναυτική βάση στο Μαρί», με τον κ. Στυλιανίδη να λέει ότι αυτή ήταν ο οδηγία που δόθηκε στη συνάντηση στο ΓΕΕΦ.

Εξάλλου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι κατόπιν επιστολής του τότε Αρχηγού της ΕΦ Πέτρου Τσαλικίδη προς το ΥΠΑΜ στην οποία τονίζονταν οι κίνδυνοι από την υπαίθρια αποθήκευση του φορτίου, ο ίδιος είχε στείλει τρεις επιστολές και μία υπενθύμιση στο Υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα και επιβεβαίωσε ότι το ΥΠΕΞ σε δύο απαντητικές επιστολές τον ενημέρωνε ότι «ότι οι πολιτικοί λόγοι για τους οποίους έχουν δοθεί οδηγίες φύλαξης των κοντέινερ στο Μαρί εξακολουθούν να υπάρχουν».

Τέλος, σε ερώτηση σε σχέση με το ενδεχόμενο ενημέρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Στυλιανίδης παρέπεμψε στην αρχική επιστολή του ΥΠΑΜ για την απόφαση για εκφόρτωση και αποθήκευση του φορτίου στην Κύπρο ότι το όλο θέμα γίνεται μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ο ΥΠΑΜ αντιλήφθηκε τον κίνδυνο, ο ΥΠΕΞ ήθελε να «αγοράσει» χρόνο.

Στη δική του κατάθεση ο Αντισυνταγματάρχης Νίκος Γεωργιάδης δήλωσε ενώπιον της Διερευνητικής ότι λίγες μόλις μέρες πριν τη φονική έκρηξη στο Μαρί ο Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης είπε στον Υπαρχηγό της Ε.Φ. Σάββα Αργυρού ότι «Αν ήμουν στη θέση σου θα διέτασσα κόκκινο συναγερμό».


Ο Τμηματάρχης της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου (ΔΥΠ) του ΓΕΕΦ, Αντισυνταγματάρχης Νίκος Γεωργιάδης που επίσης τελεί σε διαθεσιμότητα, αναφέρθηκε στη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου 2011 στο Υπουργείο Άμυνας, παρουσία του ΥΠΑΜ Κ. Παπακώστα και του ΥΠΕΞ Μ. Κυπριανού, λέγοντας ότι ο ΥΠΑΜ είχε αντιληφθεί την επικινδυνότητα του όλου θέματος, ενώ ο ΥΠΕΞ, όπως είχε προτείνει τη διενέργεια αναλύσεων της πυρίτιδας και ότι «ήθελε να αγοράσει χρόνο».

Ερωτηθείς πότε ήταν η πρώτη φορά που έμαθε για το φορτίο, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως όταν πηγαινοερχόταν από τη Λεμεσό μαζί με άλλους συναδέλφους περιλαμβανομένου και του Συνταγματάρχη Γ. Γεωργιάδη, ο τελευταίος του ανέφερε πως του είχε ανατεθεί το θέμα των διαδικασιών εκφόρτωσης και αποθήκευσης του φορτίου του πλοίου Μόντεγκορσκ.

«Μου είπε ότι μιλούσε με το Προεδρικό, με τον Υπουργό (Άμυνας) και ότι υπήρχε απόλυτη μυστικότητα και ότι δεν μπορούσε να μου πει τίποτα άλλο», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς αν ο εν λόγω Συνταγματάρχης του ανέφερε ότι μιλούσε κατευθείαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε λέγοντας «μάλιστα».

Σε ερώτηση για τη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου του 2011 στο Υπουργείο Αμυνας, παρουσία του ΥΠΑΜ και του ΥΠΕΞ και πολλών άλλων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι του ανατέθηκε από τον προϊστάμενό του, Διευθυντή της ΔΥΠ, Συνταγματάρχη Λάμπρο Λάμπρου, να παραστεί στη σύσκεψη, καθώς ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης απουσίαζε σε αναρρωτική άδεια και θα έπρεπε αυτός να παραστεί, προκειμένου να μεταφέρει το φάκελο του που διατηρούσε για το φορτίο.

Σε ερώτηση αν θυμάται κάτι που ελέχθη μεταξύ των δύο Υπουργών και του έκανε εντύπωση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως του έκανε εντύπωση ότι «ο ΥΠΑΜ, ο οποίος καθόταν δίπλα από τον ΥΠΕΞ, γύρισε προς τον Υπουργό Εξωτερικών και είπε ρε Μάρκο εφορτώσετε μου τα και τραβήσετε πίσω».
«Αυτό αντιλήφθηκες ότι ήταν αναφορά στο φορτίο», ρώτησε ο κ. Πολυβίου με τον κ. Γεωργιάδη να απαντά «μάλιστα».

Ο κ. Παπακώστας, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, συνέχισε την αναφορά του στο θέμα της ασφάλειας και «μίλησε για την αποσταθεροποιητική φύση του φορτίου, των πυρίτιδων και έλεγε ότι υπάρχουν πυρίτιδες στο φορτίο και προσπαθούσε να τους πείσει ότι ήταν επικίνδυνο».

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο κ. Γεωργιάδης, «στη συνέχεια πήρε το λόγο ο ΥΠΕΞ, ο οποίος άρχισε και ανέλυε διεξοδικά την πολιτική και την οικονομική πτυχή του θέματος».
«Και επεκτάθηκε η συζήτηση σε λεπτομέρειες, αν το πουλήσουμε (το φορτίο) πού θα παν τα λεφτά, και αν πρέπει να δώσουμε τα λεφτά, αν πρέπει να δώσουμε ΦΠΑ στην ΕΕ, αν πρέπει να πληρώσουμε, αν δικαιούμαστε να πωλήσουμε ή όχι και είπε και συγκεκριμένα τη φράση θέλω να αγοράσω χρόνο, ο κ. Κυπριανού», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη, ο κ. Πολυβίου παρατήρησε πως η εντύπωση που αποκομίζει ο ίδιος είναι ότι «ενώ ο ΥΠΑΜ είχε κατανόηση του προβλήματος και της επικινδυνότητας και ενώ τον ανησυχούσε πρώτιστα η ασφάλεια και έδειχνε να ανησυχεί για το θέμα, ο ΥΠΕΞ ασχολήθηκε με ό,τι έχετε αποκαλέσει πολιτικές πτυχές του θέματος, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής διάστασης, προσφορών ΦΠΑ και λοιπά και ένας από τους λόγους που έδωσε είναι ότι θέλουμε να αγοράσουμε χρόνο», με τον μάρτυρα να απαντά «ακριβώς».

Περαιτέρω, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στη συγκεκριμένη σύσκεψη πήρε το λόγο ο Αρχηγός τη ΕΦ Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, ο οποίος «επικεντρώθηκε και αυτός στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την παρατεταμένη φύλαξη του φορτίου στη ναυτική βάση» και έκανε αναφορά στις καιρικές συνθήκες και στην παραμονή του φορτίου εκεί για πολύ καιρό.

Είπε ακόμη ότι ο ΥΠΑΜ επέδειξε «αγωνία» για να επαναφέρει τη συζήτηση στα θέματα ασφάλειας και πρόσθεσε ότι στη σύσκεψη υπήρχαν «πηγαδάκια». Είπε χαρακτηριστικά ότι εκπρόσωπος του Τμήματος Τελωνείων του είπε χαρακτηριστικά «Ρώτησες τον Ψημολοφίτη που γεμίζει φυσίγγια κυνηγετικών αν τα θέλει (την πυρίτιδα).»

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι του δόθηκε ο λόγος όταν «ο ΥΠΑΜ στην αγωνία του να επαναφέρει τη συζήτηση στα θέματα ασφαλείας» ζήτησε και έψαξε το Συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη για «να τους ενημερώσει για το φορτίο μήπως τους πείσει». Όπως είπε, αφού ο κ. Γεωργιάδης απουσίαζε του δόθηκε ο λόγος και ανέφερε ότι από τη γνώση που απεκόμισε διαβάζοντας σχετικά εγχειρίδια η θερμοκρασία, η υγρασία και ο χρόνος επιδρούν αρνητικά στο φορτίο.
Τότε, σύμφωνα με τον Γεωργιάδη, «τέθηκε το θέμα από τον ΥΠΕΞ να στείλουμε δείγματα σε χημεία να δούμε πόσο αλλοιώθηκαν, να κάνουμε μια εκτίμηση του φορτίου και να κάνουμε μια διερεύνηση κατά πόσον εργοστάσια που ενδιαφέρονται να τα αγοράσουν».
Είπε ακόμη ότι ξαναπήρε το λόγο λέγοντας στον ΥΠΕΞ ότι αυτές είναι χρονοβόρες διαδικασίες και ότι «τα εμπορευματοκιβώτια δεν είναι τρόπος αποθήκευσης αλλά τρόπος μεταφοράς».

Σε ερώτηση πώς αντέδρασε ο ΥΠΕΞ σε αυτό, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «ο ΥΠΕΞ, πιστεύω, ίσως να τον βόλευε η καθυστέρηση αφού είχε πει το προηγούμενο ότι θέλω να αγοράσω χρόνο».

Αναφέρθηκε και στις αναφορές του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Λεωνίδα Παντελίδη, ο οποίος είπε να χωριστεί το φορτίο σε «σε επικίνδυνα και μη επικίνδυνα, να απευθυνθούμε στον ΟΗΕ αν θα τα καταστρέψουμε ή όχι και τέλειωσε η σύσκεψη με αυτό».

Σε ερώτηση αν ο κ. Παπακώστας τοποθετήθηκε σε σχέση με τις χρονοβόρες διαδικασίες, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως θυμάται ότι ο ΥΠΑΜ υποστήριξε την αναφορά του ιδίου για τις χρονοβόρες διαδικασίες και διερωτήθηκε προς τους παρευρισκόμενους λέγοντας «ξέρετε το καλοκαίρι πόσο πάνε οι θερμοκρασίες;».

Στο σημείο αυτό ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι ο ίδιος αποκομίζει την εντύπωση ότι «ο κ. Παπακώστας έπραξε ό,τι μπορούσε σε εκείνη τη σύσκεψη για να τονίσει την επικινδυνότητα του θέματος και ότι πλέον η κατάσταση δεν μπορούσε να προχωρήσει ως ήταν αλλά αποκομίζω την εντύπωση ότι η θέση του ΥΠΕΞ ήταν ότι πολιτικοί λόγοι του υπαγορεύουν να αγοράσει χρόνο», με τον μάρτυρα να απαντά λέγοντας «έτσι είχα καταλάβει και εγώ».

Ερωτηθείς πότε ήταν η πρώτη φορά που ενημερώθηκε για πρόβλημα στα εμπορευματοκιβώτια, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το έμαθε στις 5 Ιουλίου όταν ενημερώθηκε από το Διευθυντή του, ο οποίος του είπε πως αφού θα πήγαινε στο ΓΕΕΦ για συνάντηση με τον Υπαρχηγό της ΕΦ, Αντιστράτηγο Σάββα Αργυρού, για άλλο θέμα, να μεταφέρει και τον «περίφημο», όπως τον απεκάλεσε, φάκελο του κ. Γεωργιάδη, διότι ο τελευταίος ερχόταν στο ΓΕΕΦ «για κάποιο θέμα που δημιουργήθηκε (διότι) φούσκωσε ένα εμπορευματοκιβώτιο».

Όπως είπε, επειδή δεν βρήκε τον κ. Γεωργιάδη για να του δώσει το φάκελο, μπήκε στο γραφείο του Υπαρχηγού και συζήτησε για το θέμα για το οποίο είχε προγραμματισμένη συνάντηση, αλλά μόλις ξεκίνησε η συζήτηση εισήλθε στο γραφείο το Υπαρχηγού έφθασε ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης, τον οποίο ρώτησε ο Υπαρχηγός «τι γίνεται».
«Και του λέει αν ήμουν στη θέση σου θα έδινα κόκκινο συναγερμό», είπε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεδομένου ότι είχε ενημερωθεί ότι είχε φουσκώσει ένα εμπορευματοκιβώτιο υπέθεσε ότι η φράση αυτή αναφερόταν στο φορτίο στο Μαρί.

Σε ερώτηση τι σημαίνει κόκκινος συναγερμός, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι ένα από τα μέτρα συναγερμού σε περίοδο πολέμου. «Νομίζω είναι το πιο ψηλό μέτρο».
Ερωτηθείς αν σημαίνει εκκένωση, ο κ. Γεωργιάδης είπε δεν γνωρίζει.

Σε ερώτηση πώς αντέδρασε ο Υπαρχηγός στην αναφορά του κ. Γ. Γεωργιάδη, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι του έκανε εντύπωση ότι ο κ. Αργυρού διότι «έμεινε και τον κοιτούσε στα μάτια χωρίς να του πει οτιδήποτε».
«Και εγώ αιφνιδιάστηκα και τον κοιτούσε πώς θα αντιδράσει», είπε, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια «ξεκίνησε άλλη κουβέντα ο Υπαρχηγός για άλλο θέμα, δεν θυμάμαι, μάλλον για μεταθέσεις».


ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: Ο Π. Τσαλικίδης ζήτησε να σταλούν δείγματα στην ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ

Σε σύσκεψη που έγινε στη Ναυτική Βάση μετά την έκρηξη και ανάφλεξη σε ένα από τα εμπορευματοκιβώτια στις 4 Ιουλίου 2011, ενημερώθηκε και ο τότε Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης, οποίος θα πρέπει να είχε αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, η οποία με έντονο τρόπο του εξηγήθηκε από τον ίδιο και τον υπηρετούντα τότε υπό τις διαταγές του κ. Λάμπρου, Αντισυνταγματάρχη Νίκο Γεωργιάδη.
Αυτό δήλωσε ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής ο συνταγματάρχης, Διευθυντή Υλικού Πολέμου (Δ.Υ.Π.) στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς Λάμπρος Λάμπρου ο οποίος βρίσκεται σε διαθεσιμότητα.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής είπε ότι θα πρέπει να είχε δοθεί συγκεκριμένη οδηγία ή διαταγή για τη μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων και τοποθέτησή τους στο συγκεκριμένο χώρο και με το συγκεκριμένο τρόπο στοιβάγματος πάνω σε βάση από μπετόν, ο ίδιος δεν την έχει όμως υπ' όψη του, ενώ -όπως ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσει του κ. Πολυβίου, το φορτίο θα τύγχανε ειδικού χειρισμού συμφώνως των ισχυόντων στρατιωτικών κανονισμών και με συγκεκριμένη διαδικασία από την υπηρεσία του, εάν είχε εισαχθεί ως υλικό εξοπλισμού στην Εθνική Φρουρά, κάτι που δεν έγινε.

Ο κ. Λάμπρου ανέφερε ότι τα εκρηκτικά, τα πυρομαχικά και ο οπλισμός ανήκουν στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Διοικητικής Μέριμνας του ΓΕΕΦ και σε αυτή την υπηρεσία ανήκει και η αρμοδιότητα επιθεωρήσεων των υλικών που είναι χρεωμένα στις μονάδες της Εθνικής Φρουράς και κάθε τρία έτη ολοκληρώνονται οι επιθεωρήσεις αυτών των διαχειρίσεων, δηλαδή ανά έτος γίνονται επιθεωρήσεις στο ένα τρίτο του συνόλου αυτού του υλικού.

Η ΔΥΠ, είπε ο κ. Λάμπρου, αναλαμβάνει τη διαδικασία για τον εκτελωνισμό των πυρομαχικών και τις δοκιμές των πυρομαχικών αυτών, εάν ορθώς παραγγέλθηκαν και εάν πληρούν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές και άλλες παραμέτρους και για αυτό εκδίδει διαταγή η Διεύθυνση Διοικητικής Μέριμνας, η οποία στο τέλος έχει και την ευθύνη παρακολούθησης αυτών των αποθεμάτων.

Ο κ. Πολυβίου έθεσε υπ' όψη του μάρτυρα στρατιωτική διαταγή/ οδηγία για την περιοδικότητα ελέγχου και επιθεωρήσεων, συνθήκες αποθήκευσης και εξειδικευμένους ελέγχους και η οποία αναφέρει ότι αρμοδιότητα για την παρακολούθηση των πυρομαχικών γενικά έχει η ΔΥΠ.

Σύμφωνα με την οδηγία αυτή, είπε ο κ. Πολυβίου και συμφώνησε ο μάρτυρας, η μακροχρόνια ζωή των πυρομαχικών εξασφαλίζεται με την καλή συντήρησή των και με την εναποθήκευσή των σε κατάλληλες αποθήκες και ότι τα προωθητικά γεμίσματα και εκρηκτικές ύλες, όπως αυτά του φορτίου που εξερράγη στο Μαρί, επιβάλλεται να συντηρούνται με καλό αερισμό των αποθηκών με άνοιγμα των θυρών και η θερμοκρασία στις αποθήκες να κυμαίνεται από 10 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ η υγρασία να μην υπερβαίνει το 65% και τονίζεται ότι δεν πρέπει να εισέρχονται νερά στις αποθήκες και η επιθεώρηση περιλαμβάνει οπτικούς ελέγχους πυροτεχνουργών και σε ορισμένες περιπτώσεις εξειδικευμένους ελέγχους για τη σταθερότητα της πυρίτιδας και της εκρηκτικής ύλης.

Στη ΔΥΠ, είπε ο κ. Λάμπρου, έχουν έναν εξειδικευμένο πυροτεχνουργό, τον Ανθυπασπιστή Βάσο Αγαθοκλέους, ο οποίος όμως δεν κλήθηκε να εξετάσει το περιεχόμενο του φορτίου, όταν τοποθετήθηκε στη Ναυτική Βάση, ακόμα και όταν σημειώθηκε η έκρηξη στο ένα από τα εμπορευματοκιβώτια την 4η Ιουλίου 2011, αλλά κλήθηκαν και μετέβησαν εκεί, εκτός των στελεχών της Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, ειδικοί επί των εκρηκτικών του Τμήματος Μεταλλείων του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Ο κ. Λάμπρου αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο πώς εδόθησαν οδηγίες στον ίδιο να μεταβεί στο λιμάνι της Λεμεσού στις 13 Φεβρουαρίου του 2009 για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν στο κατασχεθέν φορτίο του πλοίου, όμως δεν γνωρίζει, όπως είπε, ποιός και πώς έδωσε τη διαταγή για μεταφορά του φορτίου αυτού στη Ναυτική Βάση στο Μαρί και για την τοποθέτησή των στο συγκεκριμένο τόπο με τη συγκεκριμένη διάταξη.

Με τον Αντισυνταγματάρχη Νίκο Γεωργιάδη και τον πυροτεχνουργό Βάσο Αγαθοκλέους, είπε ο κ. Λάμπρου, κατόπιν προφορικής διαταγής του κ. Τσαλικίδη και μετά τη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου 2011, προχώρησαν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους του φορτίου που βρισκόταν στο Μαρί και έστειλαν το υλικό αυτό στην ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο Αττικής, όπως συνηθιζόταν μέχρι τότε από την Εθνική Φρουρά για ελέγχους και θερμικές δοκιμές πυρίτιδων.

Οι δοκιμές αυτές, είπε ο κ. Λάμπρου, απαιτούν χρονική περίοδο 60 - 80 ημερών και ενημέρωσαν το Υπουργείο Αμυνας ότι, για εξοικονόμηση χρόνου και επειδή βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη άλλη παραγγελία θερμικών ελέγχων, θα έπρεπε να σταλούν και αυτά τα δείγματα στην ίδια εταιρεία στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του κ. Πολυβίου, ο κ. Λάμπρου ανέφερε ότι το Κρατικό Χημείο της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είχε συνεργασία με την υπηρεσία στην οποία αυτός εργαζόταν. Ακουσε την κ. Κανάρη, από το Κρατικό Χημείο, να λέει προσφάτως στην Ερευνητική Επιτροπή, είπε ο κ. Λάμπρου, ότι έκανε ελέγχους σε δύο ημέρες, όμως δεν την άκουσε, πρόσθεσε, να αναφέρεται σε θερμικές δοκιμές, που είναι οι εξειδικευμένες μέθοδοι για την πυρίτιδα και τα εκρηκτικά του φορτίου.








Δεν υπάρχουν σχόλια: