Σελίδες

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Τράπεζες - Μα εγιώ εν' τζιαι.....!


Το Τσουλλίζειν εστί φιλοσοφείν;

Ήνταλως τζιαι εγίνειν τζιαι το πόρισμαν ονομάζεται τζιαι καταπέλτης;

Τζιαι να σκεφτείς ότι ο Σύνδεσμος Καταναλωτών εκάλεσεν τες τράπεζες ν' αναλάβουν τες ευθύνες τους πριν να γινεί η κουβέντα με το πόρισμαν στο Σίγμα

Η χιονοστοιβάδα ακόμα να πιάσει το ππικ της! Τζιαι ακόμα να ακουστούν τοποθετήσεις για το θέμα - άμπα τζιαι εν ο χρόνος που χρειάζουνται για να συνέλθουν που το σιοκ τζιαι το δόγμαν του;

Αδημονώ να δω ήντα μπου εννά απαντήσουν οι συγκεκριμένες στα ερωτήματα που τίθενται.

Οξά εννά τη φάει πάλε καμιά/κανένας ταμείας γιατί ανέλαβεν αυτόβουλα την πρωτοβουλίαν τζιαι εν ενημέρωννεν προϊσταμένους ότι ελειτούργαν με το συγκεκριμμένον τρόπον. Πάντως η απόκρυψη πληροφοριών ή τουλάχιστον η μη-παρουσίαση πλήρους εικόνας (είτε ξέρεις είτε εν ηξερεις το θέμαν, είτε εν ο τομέας σου είτε απέχει έτη φωτός που τζιείνα που πρέπει να κάμεις) εν τουλάχιστον πειθαρχικόν παράπτωμαν που μπορεί να εμπεριέχει τζιαι ποινικές διαστάσεις.

60 Λεπτά: Πόρισμα καταπέλτης για τις Τράπεζες και τα αξιόγραφα



Πόρισμα καταπέλτης για τις τράπεζες και τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα των αξιογράφων τα οποία προώθησαν σε ανυποψίαστους πελάτες τους, απεκάλυψαν τα 60 Λεπτά. Πρόκειται για πολυσέλιδο έγγραφο, το οποίο επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα αξιόγραφα αποτελεί σκάνδαλο μεγάλο διαστάσεων.


Το έγγραφο συνοδεύει επιστολή, στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, «έχουν εμπλακεί σε διαδικασίες παροχής και διάθεσης αξιογράφων, οι οποίες συνίστανται στην παροχή της επενδυτικής υπηρεσίας-συμβουλής, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι πρόνοιες του περί επενδυτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων νόμου, και χωρίς να έχει τηρηθεί η σχετική οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας.

«Εκ πρώτης όψεως, παραβιάστηκαν τα εξής άρθρα 18/2/9, 36 Α/Β/Γ και 52/1 καθώς επίσης και τα άρθρα 6, 10 και 14 της οδηγίας της Κεντρικής. Συνεπώς επειδή η Κεντρική δύναται να λάβει μέτρα καλείστε να εκφράσετε τις απόψεις και παρατηρήσεις σας επί των ευρημάτων μέχρι τις 26 Οκτωβρίου», αναφέρεται.

Για την Τράπεζα Κύπρου ισχύουν οι πιο κάτω διαπιστώσεις:
  • Δεν έδινε λεπτομερή εικόνα των κινδύνων που συνόδευαν την επένδυση των αξιογράφων
  • Οι επαφές ήταν τηλεφωνικές αλλά και με επισκέψεις και έδιναν πάντα έμφαση στα πλεονεκτήματα αποκρύβοντας τα μειονεκτήματα της επένδυσης
  • Δεν καθίστατο σαφές ότι δεν πρόκειται για επενδυτικό προϊόν
  • Υπήρχαν γραπτές οδηγίες της Τράπεζας προς τους υπαλλήλους της να υπογραμμίζουν το υψηλό επιτόκιο και αναλύουν τις βασικές απορίες παραλείποντας να αναφέρονται σε κινδύνους και μεινεκτήματα
  • Όσοι προωθούσαν τα αξιόγραφα δεν είχαν τα απαράιτητα πιστοποιητικά παροχής επενδυτικών υπηρεσιών
Για την Λαϊκή Τράπεζα έγιναν οι πιο κάτω διαπιστώσεις
  • Όσοι προωθούσαν τα αξιόγραφα δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά παροχής επενδυτικών υπηρεσιών
  • Το προσωπικό πήρε κατευθυντήριες γραμμές μέσω ηλεκτρονικής εγκυκλίου να δίνει έμφαση στο ψηλό επιτόκιο
  • Χαρακτήριζαν τα αξιόγραφα "ιδανική επιλογή εν μέσω κρίσης" που εξασφαλίζει πολύ υψηλή ρευστότητα και απέφευγαν να αναφερθούν στους κινδύνους.
  • Έδιναν δυνατότητα εξασφάλισης ρευστότητας-παροχές δανείων δηλ.- μέσω ενεχειρίασης με πολύ ευνοϊκούς όρους
  • Η αξιολόγηση των υπαλλήλων της Τράπεζας λάμβανε υπόψη πόσους καταθέτες έπεισαν να στραφούν στα αξιόγραφα
  • Τα καταστήματα-μονάδες πιστώνονταν με προμήθειες ανάλογα μεν τις επιτυχίες τους στα αξιόγραφα.
  • Καταθέσεις-προθεσμίας που έπρεπε να σπάσουν απαλάσσονταν από τα έξοδα Τράπεζας αν μετατρέπονταν σε αξιόγραφα.
**********************************************************************

Έεε ο "κόλαφος" συνεχίζεται όπως αναφέρεται στο www.24h.com.cy:

Το πόρισμα «φωτογραφίζει» συγκεκριμένα στελέχη των δύο τραπεζών, ως ηθικούς αυτουργούς. 

 "Tους κατηγορεί ότι συνέβαλαν, ώστε καταθέτες να μετατραπούν σε επενδυτές, μετά από παρότρυνση ή συμβουλές μη εξουσιοδοτημένων ατόμων, εργαζομένων στις δύο τράπεζες.

Το πόρισμα αποκάλυψε χθες το βράδυ (17/10), η εκπομπή του Σίγμα «60 λεπτά» και ουσιαστικά «ξεγυμνώνει» τις τράπεζες και τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα των αξιογράφων τα οποία προώθησαν σε ανυποψίαστους πελάτες τους. ......

147εκ ευρώ η έκθεση 204 Ταμείων προνοίας
Στα €147 εκ. ανέρχεται η έκθεση 204 ταμείων προνοίας και συντάξεως σε αξιόγραφα των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Όπως προκύπτει από απάντηση της υπουργού Εργασίας, σε ερώτηση του βουλευτή Αντρέα Φακοντή, 52 Ταμεία Προνοίας άνω των 100 μελών έχουν επενδύσει σε αξιόγραφα ύψους €60,6 εκ.
Το ποσό αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της αυτεπάγγελτης έρευνας που διεξάγει η Εποπτική Αρχή για τις επενδύσεις των Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Ταμείων σε αξιόγραφα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας:
Τη μεγαλύτερη έκθεση με €23,6 εκ. έχει το Ταμείο Προνοίας Τακτικού Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού αποτελώντας ωστόσο το 9,3% του συνολικού ενεργητικού του. Ακολουθεί με έκθεση €10,1 εκ. (3,9% του ενεργητικού του) το Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Επίσης 140 Ταμεία Προνοίας κάτω των 100 μελών έχουν επενδύσεις σε αξιόγραφα ύψους €25,4 εκ.
Τη μεγαλύτερη έκθεση με €27,1 εκ. έχει το Ταμείο Προνοίας του Προσωπικού της ΣΕΚ (1,85% του συνολικού ενεργητικού).
Επιπρόσθετα, 12 Ταμεία Συντάξεως (κυρίως ημικρατικών οργανισμών) έχουν επενδύσεις σε αξιόγραφα ύψους €60,5 εκ.
Τη μεγαλύτερη έκθεση (€22,3 εκ.) έχει το Ταμείο Συντάξεως της Cyta και ακολουθεί με €12,2 εκ. το Ταμείο Συντάξεων και Χορηγημάτων ΡΙΚ. Έκθεση €8,8 εκ. έχει επίσης το Σχέδιο Συντάξεων και Χορηγημάτων σε υπαλλήλους της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου. "

Ενώ η έρευνα για τες τράπεζες βρίσκεται σε εξέλιξη, ούλλοι φαίνουνται να θέλουν να ξέρουν πριν' να ολοκληρωθεί ήντα μπου γίνεται - άτε τωρά, ήντα λόγοι υπάρχουν άραγε σσου;! Αλλά διαπιστώννουν ότι εν ελλιπής η απάντηση για την έρευνα:

 Κόμματα: Ελλιπής η απάντηση Δημητριάδη για την έρευνα των τραπεζών

Ελλιπής χαρακτηρίστηκε από τα κόμματα η απάντηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Πανίκου Δημητριάδη, για τη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις κυπριακές τράπεζες.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στην απαντητική του επιστολή αναφέρει λακωνικά ότι, διερευνάται η επέκταση των τραπεζών στο εξωτερικό και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η αγορά των ελληνικών ομολόγων.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων αποφάσισαν στην πρωινή σύσκεψη με τον πρόεδρο της Βουλής, όπως αποστείλουν εκ νέου επιστολή, ζητώντας όπως και πριν από δύο εβδομάδες να κατατεθούν οι όροι εντολής και να σταλεί η έρευνα για τις τράπεζες, στο εύρος της.
Υπενθυμίζεται ότι, εκκρεμεί η πρόταση του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, να συζητηθεί το θέμα των κυπριακών τραπεζών σε κοινοβουλευτική επιτροπή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: