Σελίδες

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Άρον άρον υπόγραψον αυτό

Που το Κύπρος και Πολιτική

Ποιοι και γιατι βιαζονται για συμφωνια με την Τροικα;


Σήμερα το πρωτοσέλιδο της Σημερινής είναι ένα μπέρδεμα "είδησης" και σχολίου - βασικά του δεύτερου. Ξεκινώντας από την θέση της κυβέρνησης και του Προέδρου ότι το σημαντικό είναι το περιεχόμενο του Μνημονίου, και σε δεύτερο μοτίβο την προσπάθεια του Αναστασιαδη να ξαναξεκινησει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση, η εφημερίδα αναλώνει το κείμενο κάτω από το πρωτοσέλιδο της σε σχόλια δήθεν αναλυτών ..ότι βέβαια δεν μπορεί να συνεχίσει η οικονομία ...Και άρα "υπογράψετε άρον άρον"...
Μόλις έχει περάσει, εν τω μεταξύ, η 12η Νοέμβριου που ήταν το κλισέ της προηγούμενης περιόδου - γιατί έπρεπε να υπογράψουμε άρον άρον. Και κανένα ΜΜΕ δεν είπε καν ένα συγνώμη για το ψέμα που μας λάνσαραν για σχεδόν ενα μηνα. Ψέμα για εκβιασμό. Εκβιασμό της δικής τους πλευράς.
Στον κόσμο των εθνικών υστεριών αυτό θα λεγόταν "εθνική προδοσία".
Οπότε τώρα αναζητείται το επόμενο ψέμα σαν μηχανισμός πίεσης.
Ας δούμε την προσπάθεια του κ. Αναστασιαδη. Σε κάποια φάση στο ΡΙΚ είπε ότι θέλει "τόλμη" ένα μνημόνιο - και μάλιστα το είχε και στις πάνω ειδήσεις του πρωτοσέλιδου ο Φιλελεύθερος: "Απαιτείται τόλμη και όχι δειλία για ένα μνημόνιο". Επειδή όμως οι λέξεις είναι φτηνές (εδώ, είπαμε, το 90% των αρχισυντακτών αναπαρήγαγε το ψέμα της 12ης Νοεμβρίου) ας δούμε τι εννοεί το άτομο. Ας πάρουμε 2 χώρες που εμπλάκηκαν με μνημόνια λιτότητας χωρίς να διαπραγματευτούν - η μια γιατί της το επέβαλαν ( η Ελλάδα) και η άλλη γιατί επέβαλε την συνταγή (αντιγράφοντας την) στον εαυτό της (η Ισπανία).
Μπορεί να λέει (προεκλογικά η μη) ψέματα ο κ. Αναστασιαδης αλλα οφείλει να έχει και μια σοβαρότητα. Έχει συγκριτικό παράδειγμα όπου κάποια χώρα που απλά δέχτηκε (υπό την πίεση του χρόνου και με ανάλογους εκβιασμούς όπως αυτούς που προωθεί ο ίδιος δυστυχώς αλλα και μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ) κατάφερε κάτι; Σε ποια χώρα λειτούργησε αρνητικά ο χρόνος – δηλαδή το ότι άργησε της βγήκε σε κακό; Αν η αυστηρή λιτότητα είναι λάθος και σιγά σιγά δίνονται επεκτάσεις στο χρόνο αποπληρωμής, ενώ οι ευρωπαίοι παίρνουν μέτρα για αντιμετώπιση των προβλημάτων, δεν είναι λογικό ότι ο χρόνος μπορεί να λειτουργεί και ανάποδα; Δεν είναι αυτονόητο ότι εκείνες οι αποτυχίες - γιατί είναι κραυγαλέες αποτυχίες μπροστά στα μάτια μας και η ελληνική και η ισπανική περίπτωση -οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να γίνει ότι είναι εφικτό για να διασφαλιστεί άλλο καθεστώς δανεισμού; Και ότι η διαπραγμάτευση χρειάζεται χρόνο;
Μερικοί καταφεύγουν ακόμα στην υπεκφυγή ότι έπρεπε να παρθούν μέτρα πριν κλπ κλπ..Η Ισπανία; Δεν πήρε μέτρα μόνη της; Αυτοκτονούν άτομα λόγω εξώσεων από τις τράπεζες. Η μήπως σκέφτεται κάποιος ότι θα έπρεπε να φυλάξουμε πάνω από το μισό μας ΑΕΠ για την ζημιά των τραπεζών; Αλλα αν ανοίξει αυτό το θέμα τότε ο κ. Αναστασιαδης οφείλει να εξηγήσει την στάση του κόμματος του απέναντι στο τραπεζικό κατεστημένο και τον κ. Ορφανιδη. Το κάλυπτε η όχι; Έβγαλε η όχι εκείνη την δακρύβρεχτη ανακοίνωση ο αναπληρωτής πρόεδρος του τον περασμένο Απρίλιο, για να συνεχίσει στην Κεντρική Τράπεζα ο κ. Ορφανιδης, το άτομο που συγκάλυπτε τις ευθύνες και τα σκάνδαλα των τραπεζών; Που ήταν ο ΔΗΣΥ από το 2009 όταν οι τράπεζες αγόραζαν ελληνικά ομόλογα με μίζες, όταν έπιαναν τα δημόσια δάνεια και τα επένδυαν στην Ελλάδα; Συγκάλυπτε και πολεμούσε να μην φορολογηθούν η όχι; Διότι υπάρχουν και ευθύνες εκείνων που όχι απλά σιωπούσαν αλλα προωθούσαν την διαδικασία που μας έφερε την Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου να ζητούν "ξαφνικά" σχεδόν δυόμισι δις λίγο πριν το τέλος του Ιούνη του 2012.
Η "τόλμη" είναι λέξη χωρις αντικρισμα (και ισως να σημαινει και το αντιθετο της - αν σκεφτει καποιος την εμπειρια του Γ. Παπανδρεου) όταν δεν συνοδεύεται από συνέπεια. Όταν ο κ. Αναστασιαδης εμφανιζόταν στο τέλος του 2011 σαν συναινετικός ηγέτης, ήταν μια ενδιαφέρουσα υπόσχεση. Όμως τι έγινε τελικά; Ναι βρέθηκε κάποια τομή - αλλα οι περικοπές έγιναν μόνο στους εργαζόμενους. Όλα τα μέτρα για τον πλούτο μπλοκαρίστηκαν. Και ο ΔΗΣΥ ήταν ο πυρήνας της προσπάθειας μη φορολόγησης του πλούτου. Προφανώς λοιπόν η "τόλμη" μερικών έχει και ουρά συμφερόντων.
Μπορεί ο κ. Αναστασιαδης να μην ενδιαφέρεται για όλα αυτά - να ενδιαφέρεται μόνο για τις εκλογές. Αλλα όταν μια χώρα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση σε ένα πλαίσιο, τότε είναι λογικό να πρέπει να στηριχθεί η διαπραγματευτική προσπάθεια. Διαφορετικά δεν είναι συναίνεση εσωτερική που προσφέρει κάποιος αλλα εξυπηρέτηση σε κάποιους είτε ξένους, είτε εσωτερικά συμφέροντα.
Αξίζει να το δει κάποιος και ευρύτερα το θέμα. Η Σημερινή που έκφρασε τον πιο ακραίο απορριπτισμό στο κυπριακό, ξαφνικά με την Τρόικα αναπαράγει τη πιο δουλοπρεπή εκστρατεία εκβιασμού. Γιατί λοιπόν εδώ οι εθνικόφρονες και οι πατριώτες του γλυκού νερού, έγιναν ξαφνικά υπέρ συμβιβαστικοί; Να ρωτήσουμε και εδώ τι έγραφαν από το 2009 για τις τράπεζες;
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι και ο ΔΗΣΥ και πολλά ΜΜΕ θέλουν να φορτώσουν στην αριστερά το μνημόνιο για να αποφύγουν τις συνέπειες του. Και ενοχλουνται από την πιθανοτητα η διαπραγματευση να αποδωσει. Όμως είναι μια αστεία λογική. Αν δεν θέλουν τις συνέπειες, ας αποσύρουν την υποψηφιότητα τους. Όταν θα αποκαλυφθούν τα επισφαλή δάνεια στην Ελλάδα, ποιος θα φταίει; Όταν αρχίσουν οι τράπεζες να κατάσχουν τις υποθήκες που θα στραφεί η οργή; Ποιος θυμάται στην Ελλάδα ότι η κρίση ξεκίνησε με την Νέα Δημοκρατία το 2009 η στην Πορτογαλία ότι μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν οι σοσιαλιστές στην κυβέρνηση; Προφανώς μερικοί δεν κατανοούν τις συνέπειες. Αν δεν διαπραγματευθεί καλά κυβέρνηση τις συνέπειες θα τις φορτωθούν όλοι. Και αν το μοντέλο της διαπραγμάτευσης είναι σκληρό (από την κυπριακή πλευρά) τότε αυτό θα είναι και μια κληρονομιά για το μέλλον. Άλλωστε με καθυστέρηση μερικών μηνών υιοθετούνται πολλά που λέει η κυβέρνηση αρχικά.
Και βεβαια το να γινεται η διαπραγματευση χωρις την προοπτικη του φυσικου αεριου, ειναι οντως "τοκογλυφικη πρακτικη" οπως ειπε και ενας εκπροσπωπος ημικρατικου οργανσιμου χθες.
 Μήπως λοιπόν εκτός από τα προεκλογικά υπάρχουν και μερικοί που έχουν βάλει στο στόχο μερικούς ημικρατικους; Ο ΔΙΑΣ (της Σημερινής) δεν θα βολευόταν με κανένα κομμάτι της ΣΥΤΑ σε χαμηλή τιμή; Ο κ. Χάσικος δεν θα το έβρισκε βολικό να αγοράσει φτηνά σε τιμή ξεπουλήματος ελέω τρόικα, μέρος από τον πλούτο των αντιπάλων του - και πάλιν της ΣΥΤΑ;
Είναι όντως ύποπτο το ότι γίνεται μια εσωτερική εκστρατεία ενάντια στην προσπάθεια για διαπραγμάτευση. Το ότι, ισως, πολλοί πολιτικοί (και άρα οι εκλεκτοί τους αρχισυντάκτες) δεν φημίζονται για την σοφία τους, είναι ένα. Πίσω όμως από αυτήν την υστερία εσωτερικής υπονόμευσης, μπορει να υπάρχουν και οικονομικά συμφέροντα που μάλλον θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Τρόικα. Μερικοι δεν φαινονται να εχουν μαθει από το 1974 – όταν ανοιγεις μια πορτα στο δικο σου σπιτι, με ιδιοτελη προθεση, ο ανεμος που θα μπει, μπορει να σαρωσει το σαλονι. Η και το σπιτι ολοκληρο. Ηδη το αγχος για τον εταρικο φορο ηταν απλα μια προειδοποιση. Ισως λοιπον αν πρεπει να ξανασκεφθουν μερικοι τις συνεπειες. Για τους ιδιους, εστω, αφουν δεν μπορουν να δουν το συνολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: