Σελίδες

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Άμπα τζιαι ........



ΑΚΕΛ / ΔΗΚΟ: Στόχος συνοχή και συνεργασία

Που το http://pafospress.com/?p=22993
Συνάντηση με στόχο να επιδιωχθεί η δημιουργία προϋποθέσεων για συνοχή και συνέργεια για το καλό του τόπου, είχαν σήμερα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, στα γραφεία του ΔΗΚΟ.
Σε δηλώσεις του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία για συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα του τόπου «γιατί θεωρούμε ότι τα συμφέροντα του τόπου αυτή τη στιγμή επιβάλλουν να καταφέρουμε να συνεννοηθούμε σε κάποια βασικά ζητήματα που θα καθορίσουν την προοπτική για τον τόπο και το λαό μας. Να ιεραρχήσουμε σωστά τις προτεραιότητες». Επιμένουμε, είπε, ότι «δεν θα πρέπει σημαντικοί εθνικοί στόχοι οι οποίοι βρίσκονται και είναι πολύ πιεστικοί, αυτή τη στιγμή ενώπιον του κυπριακού λαού, να πέσουν θύμα ουσιαστικά, μιας πρόωρης προεδρολογίας».
Ανέφερε «έχουμε αναπτύξει τις απόψεις μας, για το πώς η δική μας η πρόταση, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αρχών, στα ζητήματα της ενέργειας πάνω στο οποίο θα μπορούσε να υπάρξει μια ευρύτερη συναίνεση. Εχουμε πει τις απόψεις μας για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε στα ζητήματα οικονομίας. Και ταυτόχρονα έχουμε ενημερώσει για κάποιες πρωτοβουλίες που θα πάρουμε στη Βουλή σε ό,τι αφορά προτάσεις νόμου που θα καταθέσουμε».
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι συζήτησαν ποια είναι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται, με ένα σημαντικό στόχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προεδρία της ΕΕ, «η οποία αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μας να αναβαθμίσει το κύρος και την αξιοπιστία της όχι μόνο στο ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά παγκόσμια, και αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο πετυχημένη θα είναι η προεδρία».
Αντάλλαξαν απόψεις και σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο, επαναλαμβάνοντας ότι το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να «συμπεριφερόμαστε με σεβασμό στη διαφορετική άποψη». Ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία προσπάθεια φίμωσης του οποιουδήποτε. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι αντάλλαξαν επίσης απόψεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.
«Η δική μας η θέση είναι πως το κάθε πολιτικό κόμμα, με κάθε ειλικρίνεια, θα πρέπει στην πολυήμερη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, που θα έχουμε ελπίζω το συντομότερο δυνατό, να καταθέσει τις θέσεις και τις προτάσεις του, για αυτό το πολύ σημαντικό, για το μέλλον του τόπου μας, ζήτημα», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.
Ακουσε με πολλή προσοχή κάποιες σκέψεις που έχουν αναλυθεί από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ. «Εχουμε εκφράσει την ετοιμότητα μας να συζητήσουμε πάνω σε αυτές τις σκέψεις οι οποίες υπάρχουν», εκφράζοντας την άποψη του ΑΚΕΛ για το ποια είναι η αντικειμενική πραγματικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κυπριακή κοινωνία.
Θα συνεχιστεί ο διάλογος, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα έχουν επαφές και με άλλα κόμματα.
Σε ερώτηση αν έχει βρεθεί ακτίνα συνεννόησης όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεση της σημερινής συνάντησης. Ωστόσο είπε ότι αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
Πρόσθεσε ότι όταν τοποθετούμαστε, «δεν πρέπει να μηδενίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο άλλος, ξέροντας πολύ καλά ότι λειτουργούμε μέσα σε ένα έντονο αρνητικό διεθνές περιβάλλον.» «Χαρακτήρισε επιτυχία να τοποθετούνται οι εκπρόσωποι των τριών χωρών μονίμων μελών του ΣΑ με τρόπο που ταυτίζεται με τις δικές μας τις θέσεις, είναι επιτυχία, κατά την άποψή μας».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε ότι με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, προσθέτοντας ότι η κάθε πλευρά έχει καταθέσει τις δικές της σκέψεις. «Ο τόπος χρειάζεται ένα όραμα, χρειάζονται συγκλίσεις προγραμματικές όλων των πολιτικών δυνάμεων αν εννοούμε αυτά τα οποία διακηρύττουμε».
Τον πολίτη, είπε, δεν τον νοιάζει αν θα επικρατήσει το α ή το β κόμμα αλλά εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι «να εξευρεθούν ουσιαστικές λύσεις για τα υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν, να αντιμετωπιστούν με ένα πιο ουσιαστικό τρόπο οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος, που έχει να κάνει με το Κυπριακό, την οικονομία, το ενεργειακό, την ανασυγκρότηση του κράτους, τις θεσμικές αλλαγές και ζητήματα.
Αν από την άλλη πλευρά, συνέχισε, πρυτανεύσουν άλλες λογικές, τότε εκ των πραγμάτων, θα διαιωνιστεί μια κατάσταση που έχει αποδειχτεί περάν πάσας αμφιβολίας, πόσο επιζήμια είναι για το μέλλον αυτού του τόπου και για τις προοπτικές του.
Εμείς, ανέφερε ο κ. Καρογιάν, επιδιώκουμε και θέλουμε να έχουμε ένα έντιμο, ειλικρινή διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, γιατί κοινή είναι η ευθύνη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
«Εχουμε συμφωνήσει να βρισκόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ανταλλάσουμε απόψεις σε όλο το φάσμα των ζητημάτων».
Αυτό θα γίνει, είπε, με όλα τα πολιτικά κόμματα. «Αδήριτη ανάγκη είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για συνοχή, συνέργια, αν πραγματικά νοιαζόμαστε για το καλό αυτού του τόπου», ανέφερε.
Ανέφερε ότι χθες δήλωσε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο «έχουμε να πούμε διάφορα πράγματα για όσον αφορά τους χειρισμούς και τα αποτελέσματα, και επιπρόσθετα, θα καταθέσουμε και μια πρόταση πώς υπάρχει ριζική απεμπλοκή από τις αρνητικές εξελίξεις που διαγράφονται τις επόμενες βδομάδες και μήνες. Είναι για μας ένα πολύ κριτικό σημείο, είναι πολύ κριτικές οι εξελίξεις».
Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό δεν ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων, κάναμε απλώς μια αναφορά ότι θα πρέπει η πολιτική ηγεσία να τυγχάνει ενημέρωσης όχι μετά των γεγονότων αλλά πριν τα γεγονότα και να μπορεί να συμβουλεύει και να ενισχύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκεί που χρειάζεται. «Εχουμε διαπιστώσει, δυστυχώς, ότι επαναλαμβάνεται μια προσέγγιση και φιλοσοφία ότι η πολιτική ηγεσία βρίσκεται στο σκοτάδι πολλές φορές ή κατόπιν εορτής ενημερώνεται για συγκεκριμένα ζητήματα. Αυτό το θεωρώ λανθασμένο, δεν βοηθά ούτε τη συνέργεια ούτε τη συνοχή και παράκληση μας ήταν και συνεχίζει να είναι αν πραγματικά πρέπει όλοι μαζί να διαμορφώσουμε εξελίξεις έτσι που να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση του Προέδρου και η υπόθεσή μας, θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ειλικρίνεια, και η κάθε πολιτική πλευρά να αναλαμβάνει την ευθύνη της».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Καρογιάν είπε ότι στη σημερινή συνάντηση δεν έγινε καμία αναφορά ούτε για προεδρικές εκλογές, ούτε για υποψηφίους, ούτε για μη υποψηφίους.
«Εκείνο το οποίο εγώ είπα», ανέφερε, είναι ότι για εθνική συνεννόηση, για τη δημιουργία, προϋποθέσεων για προγραμματικές συγκλίσεις, για να ενώσουμε δυνάμεις πραγματικά και ουσιαστικά για να βρούμε τους κοινούς παρανομαστές στα θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν Κυπριακό, οικονομία, ενέργεια, ανασυγκρότηση του κράτους, θεσμικές αλλαγές.
Ο κ. Καρογιάν είπε ότι το ΔΗΚΟ έχει θέσει την πλατφόρμα, «την ονοματολογία και τα υπόλοιπα τα αφήνω στους άλλους». Πρώτος έχω πει εγώ, ανέφερε, «για να γίνει αυτό το πράγμα, προς την κατεύθυνση ειλικρινούς δουλειάς για υλοποίηση αυτού του στόχου, πρώτος εγώ έχω πει ότι δεν εξετάζω δική μου υποψηφιότητα».
Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «όταν έρθει η ώρα το ΑΚΕΛ να αποφασίσει, εκείνο που θα πρυτανέψει για την επιλογή του είναι πώς εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον της Κύπρου και του Κυπριακού λαού. Αυτό θα μας καθοδηγήσει».

Πηγή: ΚΥΠΕ

4 σχόλια:

Anef_Oriwn είπε...

Αμπα τζιαι ........ διανοηθούν;

Ανώνυμος είπε...

Άμπα τζιαι εστυλλομάθκιασα;

Άμπα τζιαι θωρώ όρομαν;

νεος είπε...

:-) πάφος πρεςς όπως ράδιο αρβύλα;

Νομίζω πως ο λόγος που ο Άντρος επήεν τον γυρόν του ήταν για να ελέγξει λλίον τον κατήφορο του "επίσημου δήκο".

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Άμπα τζιαι δουλεύκει ο ..... Κανάκης στο Πάφος Πρεςς, νέε μου;

Ο νους μου επήεν αλλού μόλις το είδα τούτον. Ομολογώ ότι εν πιο διασκεδαστικόν το που επήεν ο δικός ο νους! :)

Εσκέφτηκα - καθαρά προσέγγιση "ο πελλός εποτζιυμήθειν...", ότι ο Άντρος επήεν για να εξασφαλίσει την υποστήριξην του ΔΗΚΟ στο δημοψήφισμαν! (Μπόρετε να κατουρήσετε πάνω σας που το γέλιον άφοα)

:)