Σελίδες

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Κατώφλιν

Άτε με το καλόν! Να το περάσουμεν δίχα να κουτσουβλήσουμεν!



Ο ΜΠΑΝ ΓΚΙ ΜΟΥΝ ΚΑΛΕΙ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ – ΕΡΟΓΛΟΥ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Christofias-eroglou-mpan-ki-mounΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ''Οι δύο ηγέτες θα πρέπει τώρα να κάνουν αποφασιστικές κινήσεις, οι οποίες θα αποδεικνύουν ότι μια συμφωνία είναι εντός των δυνατοτήτων τους'', αναφέρει στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας στους κ. Χριστόφια και Ερογλου την ανάγκη ''να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στην επίλυση των προκλήσεων που εκκρεμούν''.
Ιδιαίτερα, τονίζει, θα πρέπει ιδιαίτερα να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν το παρόν αδιέξοδο στην εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας και να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά στο περιουσιακό και την ιθαγένεια''.

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στο κείμενο της έκθεσης που δόθηκε σήμερα ανεπισήμως στα μέλη του ΣΑ. Το επίσημο κείμενο θα κυκλοφορήσει τις προσεχείς ημέρες.

Η έκθεση ασχολείται κυρίως με τα όσα διαδραματίστηκαν στο Κυπριακό από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα, κάνοντας παράλληλα και μία αναδρομή στις συνομιλίες μετά το 2008.

Διπλωματική πηγή χαρακτήρισε την έκθεση ''τεχνοκρατική''. Δεν υπάρχει σ' αυτή οιαδήποτε αναφορά για διεθνή διάσκεψη, ενώ απουσιάζουν και οι υπέρμετρα αισιόδοξες εκτιμήσεις του παρελθόντος για κάποια θετική βήματα που έγιναν.

''Είναι σαφές ότι Γενικός Γραμματέας κρατά ανοιχτή την πόρτα της διαδικασίας και συνεχίζει να υπενθυμίζει στους ηγέτες ότι η στιγμή να φτάσουν σε συμφωνία είναι τώρα'', ανέφερε η ίδια πηγή, που εκτίμησε ότι περισσότερες εκτιμήσεις του Γενικού Γραμματέα θα ακολουθήσουν την έκθεση Νταουνερ.

''Τώρα είναι η ώρα για μια συμφωνία. Οι εγχώριες, περιφερειακές και διεθνείς συνθήκες μεταβάλλονται ασταμάτητα. Το παρόν παράθυρο ευκαιρίας δεν είναι απεριόριστο και υπάρχουν λίγα που συνηγορούν πως το μέλλον θα φέρει ευνοϊκότερες καταστάσεις για διευθέτηση. Τα Ηνωμένα Εθνη παραμένουν πεπεισμένα πως αν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση από αμφότερες τις πλευρές, μία διαρκής διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων. Εχω πλήρη εμπιστοσύνη στις προσπάθειες του ειδικού μου συμβούλου Αλεξάντερ Ντάουνερ και της ομάδας του ότι θα υποστηρίξουν παρόμοιο αποτέλεσμα''.

Σε σχέση με το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στα πάρα πολύ ουσιώδη θέματα:
- Εκτιμά ότι ''παραμένει αδιέξοδο στην εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας
- Στην ιθαγένεια και οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν την προσέγγιση ότι ένας συμφωνηθείς αριθμός ατόμων θα γίνουν πολίτες της ενιαίας Κύπρου, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή η συνολική διευθέτηση,
- Στο περιουσιακό αναφέρεται στην ανταλλαγή στοιχείων, που θα βοηθήσουν στην επίτευξη κοινής αντίληψης βασισμένης στις χωριστές τους προτάσεις. Αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι η πλήρης συμφωνία στο περιουσιακό εξαρτάται από την εδαφική διευθέτηση κι ότι συμφωνούν όπως οι χάρτες και τα στοιχεία θα συζητηθούν στην περίοδο που οδηγεί στη διεθνή διάσκεψη.
Στο ζήτημα του πώς η διευθέτηση θα ενσωματωθεί στο δίκαιο της ΕΕ, αναφέρει ότι και οι δύο πλευρές υπέβαλαν προτάσεις, όμως, ''καμία πλευρά δεν βρήκε τις προτάσεις της άλλης ικανοποιητικές''.
Στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις, αναφέρει ότι επί το πλείστον οι εσωτερικές πτυχές έχουν συμφωνηθεί, ενώ οι εξωτερικές ''μπορούν να επιλυθούν μόνο με συζητήσεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις''.

Στην έκθεση που δόθηκε στο Σ.Α. εκφράζεται από το Γενικό Γραμματέα απογοήτευση για την έλλειψη προόδου (ιδίως πριν και κατά τη δεύτερη συνάντηση του Greentree), αλλά δεν προσωποποιούνται οι ευθύνες. Από τις πρώτες κιόλας γραμμές στην έκθεση υπογραμμίζεται η κυπριακή ιδιοκτησία των διαπραγματεύσεων.

''Σ' αυτή την κυπριακής ιδιοκτησίας και ηγεσίας διαδικασία, επαφίεται στους ηγέτες να φέρουν τις διαπραγματεύσεις σε επιτυχή κατάληξη. Ετσι, διαβεβαίωσα τους ηγέτες πως τα Ηνωμένα Εθνη δεν επιδιώκουν να επιβάλουν λύσεις. Την ίδια στιγμή, εξέφρασα επανειλημμένα την άποψή μου ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να είναι ατέρμονες, καθώς όσο πιο πολύ τραβούν σε μάκρος, τόσο πιο πολύ αποπροσανατολίζεται το κοινό και γίνεται δυσκολότερο να φτάνουμε σε συμφωνίες''.

Ο Γενικός Γραμματέας υπενθυμίζει ότι από την αρχή της διαδικασίας έχει επιτευχθεί σημαντικός αριθμός συγκλίσεων σε διάφορα ουσιώδη κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.
''Καθώς η διαδικασία είναι κυπριακής ηγεσίας, αυτά τα επιτεύγματα είναι καθ' ολοκληρία κυπριακής ιδιοκτησίας'', αναφέρει.

Ο ΓΓ επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή ''στα πάρα πολύ ουσιώδη θέματα που απομένουν να συμφωνηθούν, οι διαπραγματεύσεις είναι κοντά σε αδιέξοδο''.

''Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις των ηγετών να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις και να πιέσουν για την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατό, το γεγονός ότι υπάρχει τόσο περιορισμένη κινητικότητα στην κατεύθυνση συγκλίσεως στα ουσιώδη θέματα στους πρόσφατους μήνες, αποτελεί θέμα για ανησυχία''.

Στα συμπεράσματά του, πέραν της ανάγκης να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στη διακυβέρνηση και τα περισσότερα βήματα στο περιουσιακό και την ιθαγένεια, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρει ειδικά για το περιουσιακό:

''Ενώ αντιλαμβάνομαι ότι κάποιες πτυχές του δεν μπορούν να ολοκληρωθούν τελείως μέχρις ότου ληφθούν αποφάσεις πάνω σε χάρτες και στοιχεία που σχετίζονται με το εδαφικό, θα πρέπει να γίνει δυνατό να συμφωνήσουν τώρα οι δύο πλευρές πάνω σε κοινή αντίληψη για την περιουσία που είναι απλή και σαφής και εξαρτάται από τις εν λόγω αποφάσεις''.

Σημειώνει παράλληλα με ικανοποίηση ότι οι πλευρές ξεκίνησαν την ανταλλαγή στοιχείων στο περιουσιακό, όπως τους ζήτησε ο ίδιος με τη δήλωσή του μετά την τελευταία συνάντηση του Greentree.

O Γενικός Γραμματέας εκτιμά πως το πολιτικό περιβάλλον εντός του οποίου οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα καθίσταται όλο και πιο δύσκολο, παρόλα αυτά θεωρεί ''καθοριστικό οι ηγέτες να δημιουργήσουν μία περισσότερο βοηθητική ατμόσφαιρα για συνομιλίες, απέχοντας από την εμπλοκή σε αρνητική ρητορική ο ένας για το άλλον και τη διαδικασία και τηρώντας την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών. Επιπρόσθετα της διατήρησης της ακεραιότητας της διαδικασίας, αποφασιστική δράση προς αυτή την κατεύθυνση θα συνέβαλε στην οικοδόμηση δημόσιας εμπιστοσύνης προς τη βιωσιμότητά της, η οποία επί του παρόντος βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο''.

3 σχόλια:

Woofis είπε...

Αντί σχολίου τσίμπα έναν τραγουδάκιν, εξαιρετικά αφιερωμένον, καθαρά επειδή εν κομματάρα τζιαι οϊ επειδή έχω ...αλλότριους σκοπούς (παντρεμένος άδρωπος):

http://www.youtube.com/watch?v=OalLJcApsg4

νεος είπε...

Άτε να δούμεν!
Ο Έρογλου επήεν να πιάσει ορμήνιαν...

Τώρα να δούμε τι θα του πουν

Πάντως εν γωνιασμένος

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Φαντασιοσύντροφε, κόμα τωρά αρκέφκουμεν. Νάκκον πομονή. Γιάλι άλι! :)

Ταπαγούφη! Ας σου πω ότι άκουα το Σαββατοκυρίακο εννά με πιστέψεις;! :) Αλλότροιοι σκοποί... χαλόου, μάγισσα εδώ έτσι πράματα πιάννω τα στον αέρα! Εν τζιαι παίζουμεν λιγκρίν! :) Φέκκιου πάντως, ήρτεν πας την ώρα! :)