Σελίδες

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Αποδοχή πρότασης Χριστόφια για Βαρώσια θα τονώσει τη διαδικασία, λέει το ΑΚΕΛ

 
Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012 2:00 μμ

Ομιλία Άντρου Κυπριανού στις Βρυξέλλες

Αποδοχή πρότασης Χριστόφια για Βαρώσια θα τονώσει τη διαδικασία, λέει το ΑΚΕΛ

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε εκτενώς στον εποικισμό που τελείται από την Τουρκία στα κατεχόμενα.
 
 
 
Λευκωσία: Αν η τουρκική πλευρά επιδείξει καλή θέληση για πιθανή επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου μέσω του ΟΗΕ, στους νόμιμους κατοίκους της πόλης και άνοιγμα του λιμανιού της πόλης για εμπόριο μέσω της ΕΕ, μπορεί να τονωθεί η διαπραγματευτική διαδικασία και το κλίμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Τετάρτη σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ στις Βρυξέλλες για τη δημογραφική δομή στην Κύπρο.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε εκτενώς στον εποικισμό που τελείται από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

«Ως ε/κ πλευρά καταγγέλλουμε με κάθε ευκαιρία το συνεχή εποικισμό των κατεχομένων», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι επίσης λίγες οι φορές που και η τουρκοκυπριακή κοινότητα εξέφρασε την αγανάκτηση της για την κατάσταση που ο εποικισμός δημιουργεί στις κατεχόμενες περιοχές».

Ανέγνωσε επιστολή Τουρκοκύπριας που ζει στην εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας, η οποία δημοσιεύθηκε στον τ/κ Τύπο σύμφωνα με τα λεγόμενα της οποίας «η αλλαγή φάνηκε από το 1990». Θυμάμαι, γράφει η Τουρκοκύπρια, «πολύ καλά το θόρυβο που έκαναν οι βαλίτσες». Γνωρίζετε, αναφέρει, «ότι ενώ περνούν οι βαλίτσες, οι τροχοί τους κάνουν ένα θόρυβο όπως το βουητό».

«Και οι Τούρκοι μετανάστες, έρχονταν εδώ σέρνοντας τις βαλίτσες τους… Και έτσι, σιγά-σιγά, άρχισε η αλλαγή σε αυτή την περιοχή… Ενα-ένα τα γιασεμιά μας μαράθηκαν..», προσθέτει.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «η γειτονιά της κυρίας άλλαξε μαζί με τη δημογραφική δομή της τουρκοκυπριακής κοινότητας όχι εξαιτίας ενός κύματος μεταναστών αλλά εξαιτίας μιας προμελετημένης, εντεταλμένης και οργανωμένης από την Τουρκία καθόδου Τούρκων εποίκων».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρέθεσε στη συνέχεια στοιχεία που δημοσιεύθηκαν επίσης τον τ/κ Τύπο σύμφωνα με τα οποία το 1990 ο πληθυσμός των κατεχομένων ήταν 171.469 ενώ το 2009 αυξήθηκε κατά 65%, φτάνοντας στις 283.730 χιλιάδες, ενώ οι εργαζόμενοι το 1990 ανέρχονταν στις 71.525 και το 2009 έφτασαν τις 91.550.

Αναφέρθηκε επίσης σε απόρρητο κανονισμό της Τουρκίας που σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο και πάλι προνοεί τη μαζική μεταφορά πληθυσμού στα κατεχόμενα με σκοπό την κάλυψη αναγκών του ψευδοκράτους με σημαντικό κριτήριο επιλογής οικογένειας από περιοχές της Τουρκίας με υπερπληθυσμό.

Συνέχισε εκφράζοντας τη θέση ότι «συνεπώς, δεν μιλούμε για μετανάστευση, αλλά για εποικισμό».

Μαζί με τον κανονισμό, είπε ο κ. Κυπριανού, «δημοσιεύθηκε και ένας άκρως απόρρητος κατάλογος με συγκεκριμένα παραδείγματα: 81 οικογένειες από το χωριό Karakeşli στα Περβόλια Αμμοχώστου, 115 οικογένειες από τη Σελεύκεια της Τουρκίας στα Περβόλια Αμμοχώστου, 129 οικογένειες από το χωριό Taskıran της Τραπεζούντας στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας και 127 οικογένειες στην Κυθραία. Ομάδες νομάδων από τα Άδανα, την Αττάλεια, από το Ιcel και το Denizli και από αλλού, μεταφέρθηκαν επίσης στα κατεχόμενα με την ίδια διαδικασία».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ προκύπτει το συμπέρασμα ότι η ύπαρξη του ψευδοκράτους «συνιστά απειλή και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους».

«Η κατοχή είναι πηγή μόνιμης ανασφάλειας, αστάθειας και προβλημάτων για την Κύπρο, τον κυπριακό λαό και την ευρύτερη περιοχή», είπε, προσθέτοντας ότι «ο εποικισμός απειλεί το μέλλον και των Ε/κ και των Τ/κ».

Εθεσε το ερώτημα πως μπορεί να επιλυθεί αυτό πρόβλημα, δίνοντας ταυτόχρονα την απάντηση «μόνο με την ανατροπή των δεδομένων που δημιούργησε η τουρκική κατοχή και με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος». Με λύση, είπε, «αποδεχτή και από τις δύο κοινότητες, που θα οδηγεί σε μόνιμη και σταθερή ειρήνη».

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια από την ημέρα εκλογής του για επίλυση του Κυπριακού.

Σε αναφορά του στην εξέλιξη των πραγμάτων μετά από την εκλογή του Ντερβίς Ερογλου στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας είπε ότι «ο κ. Έρογλου υποχωρεί από όσα συμφωνήθηκαν από τον κ. Ταλάτ, ενώ την κάθε συνάντηση για συνομιλίες ακολουθούν απαράδεκτες θέσεις και δηλώσεις του περί ύπαρξης «δύο λαών και δύο κρατών» στην Κύπρο».

«Δυστυχώς και στη συζήτηση των υπόλοιπων κεφαλαίων, εξακολουθεί να επιδεικνύεται η ίδια αδιαλλαξία», είπε.

Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε επίσης τους παρευρισκόμενους για την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για την εκ περιτροπής προεδρία με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο.

«Γι αυτή την πρόταση τόσο ο Πρόεδρος όσο και το ΑΚΕΛ δεχθήκαμε εντονότατη κριτική από πολιτικά κόμματα και πρόσωπα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα», είπε, προσθέτοντας όμως ότι «επιμένουμε σε αυτή γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να χτυπήσει στη ρίζα ορισμένα από τα αίτια που δημιούργησαν το κυπριακό πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ «θα ενώσει πολιτικά τις δύο κοινότητες, θα γκρεμίσει τα τείχη του εθνοτικού διαχωρισμού και θα μεταφέρει την αντιπαράθεση από εθνοτικό σε πολιτικό και ταξικό επίπεδο».

Αναφερόμενος στο περιουσιακό είπε ότι ο κ. Ερογλου επιμένει ότι το δικαίωμα πρώτης επιλογής πρέπει να έχει ο σημερινός χρήστης και όχι ο νόμιμος ιδιοκτήτης.

«Τέτοιες θέσεις εμποδίζουν τη συζήτηση ενός τόσο ακανθώδους και σημαντικού κεφαλαίου, στο οποίο αν υπάρξει πρόοδος θα ενισχυθεί αυτόματα η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού».

Ειδική αναφορά έκανε στο κεφάλαιο της ιθαγένειας και στο γεγονός ότι οι προτάσεις της ε/κ πλευράς έτυχαν "έντονης κριτικής" από την ε/κ κοινότητα.

«Αυτές οι προτάσεις δεν αποτελούν "εφεύρημα" του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε, προσθέτοντας ότι «βασίζονται σε διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας».

Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι υπάρχουν συγκλίσεις στο κεφάλαιο της οικονομίας ενώ τα θέματα εδαφικού, ασφάλειας και εγγυήσεων δεν έχουν συζητηθεί λόγω άρνησης της τουρκικής πλευράς.

Κάλεσε όλους να αποταθούν προς την Τουρκία η άκαμπτη στάση της οποίας, όπως ανέφερε, μόνο δυσκολεύει τα πράγματα.

«Συνεπώς, η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να κάνει πράξη το σύνθημα της για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες της», είπε, προσθέτοντας ότι «μια καλή αρχή είναι η Κύπρος».

Σε αναφορά του στην εξεύρεση υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της Δημοκρατίας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι «στη δική μας αντίληψη ο ενεργειακός πλούτος μπορεί να γίνει παράγοντας ειρήνης, αν τον δούμε ως μια καλή ευκαιρία για να γίνει η Κύπρος ειρηνική ενεργειακή γέφυρα, όχι μόνο για την πατρίδα μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Απέρριψε το σενάριο απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα λέγοντας ότι «ως ΑΚΕΛ εκτιμούμε ότι τέτοιες κινήσεις υποσκάπτουν την προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού και στέλνουν εντελώς λανθασμένα μηνύματα σχετικά με τις προθέσεις της ΕΕ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό».

Αντίθετα, είπε, «αν η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία επιδείξουν καλή θέληση για πιθανή επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου μέσω των Ηνωμένων Εθνών, στους νόμιμους κατοίκους της πόλης και άνοιγμα του λιμανιού της πόλης για εμπόριο μέσω της ΕE, όπως είναι η πρόταση του Προέδρου Χριστόφια, αυτό μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά θετικά, τονώνοντας τη διαδικασία και τις προσπάθειες αλλά και το κλίμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

Συνεπώς, ανέφερε τέλος, «υπάρχει οδός για τη διατήρηση της προοπτικής, από την οποία μάλιστα μόνο καλά θα προκύψουν και για τις δύο κοινότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: