Σελίδες

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Το πρόβλημαν της πολιτικής ζωής του τόπου εν τα κυπριακά τωρά

Που το FB - δανεισμένο - Με την άδεια σου Χρίστο:



Ενοχλεί ακόμα και η χρήση της Κυπριακή διαλέκτου από τον Πρόεδρο, την εφημερίδα που τα λέει όλα - λέμε τώρα - ΠΟΛΙΤΗ...Αψογη η τοποθέτηση του Νίκου
Nikos Moudouros
Για την εφ. Πολίτης τζαι την κυπριακή διάλεκτο:
Η στήλη "Με άποψη" του Πολίτη σήμερα επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη χρήση της κυπριακής διαλέκτου και γράφει μεταξύ άλλων «…η κυπριακή τοπολαλιά δεν είναι ικανή να εκφράσει πολιτικές θέσεις, απόψεις ή και θεωρίες. Είναι μια θαυμαστή προφορική λαλιά που δεν έχει τη δυναμική να προσδιορίσει πυκνά νοήματα όπως χρειάζεται η πολιτική διαλεκτική. Κάλλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον αναμεταξύ μας προφορικό λόγο για να μας χαλαρώνει και να διασκεδάζουμε μαζί της. Ικανότατη για σκετς και άλλες κυπριακές πετυχημένες ή μη τηλεοπτικές σειρές». Και επειδή το ζήτημα ξεφεύγει μιας απλής επίκρισης για ένα δημόσιο πρόσωπο και αγγίζει την αξιοπρέπεια του κάθε Κύπριου, υπογραμμίζουμε σε γλώσσα που ίσως να μην καταλαμβαίνει ο Πολίτης, σε δι...
άλεκτο χωρίς πυκνά νοήματα: Κάποιοι δαμέσα δεν ακούσαν ούτε για το Λιασίδη, ούτε για το Λιπέρτη, ενεπήραν πρέφα ούτε που τον Μιχαηλίδη, νομίζουν ακόμα ότι τα κυπριακά εντα "χωρκάτικα", τζαι τα ελληνικά του "εθνικού κέντρου" εν "τα πολιτισμένα"! Δηλαδή θέλει να μας πει η άποψη του Πολίτη ότι "εμείς οι ιθαγενείς" ενιμπορούμε να συνεννοηθούμε πολιτικά γιατί μιλούμε χωρκάτικα που ένεχουν βάθος τζαι νόημα, τζαι ευτυχώς που υπάρχουν "τζαι τα άλλα" που έχουν νόημα τζαι διαλεκτική για να μας βοηθούν.
Τζαι κάτι τελευταίο: Απάντηση στις αντιλήψεις αυτές που προωθεί το συγκεκριμένο κείμενο δίνει ο Λιασίδης σε ένα ποίημα του: "Την αληθινήν συντισιάν της γλώσσας μας μεν την γυρεύκετε σωστήν που τους γραμματιζούμενους μας. Να κουβενγκιάσετε αδρώπους αγράμματους τζιαι τοπακάες για να δείτε τζιαι να θαμμάσετε την αξίαν της".

3 σχόλια:

zep είπε...

Εκαταντησεν αηδια τουτος ο πολιτης σιορ.

Για το νατο ιντα που εγραψε? Εν υπερ ή κατα?



Anef_Oriwn είπε...

Αν πάτε και στην ανάρτηση ΜΑΣ με αρ. 35/2009 [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2009/07/352009-9.html] θα βρείτε ένα εκπληκτικό ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδη στην κυπριακή διάλεκτο… Απολαύστε το!!!

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Ζεπ κάμνω μποϋκοτάζ - ότι δκιαβάζω πιάννω το που το ΦΜΠ γιατί μπόρει να έσιει τζιαι καλή χρήσην αντί να γράφεις μόνον πότε γκομενιάζεις τζιαι πότε αρέσκου σσου οι φωτογραφιούες!


Φούλλλλληηηη ετσιάκκαρες αν οι του Πολίτη είδαν τη συγκεκριμμένην ανάρτησην;! Ξέρω γω μπορεί τα κυπριακά να μεν'νναιν καλά εκτός που την πολιτικήν ούτε τζιαι για λογοτεχνίαν.

Πάντως τούτες οι θέσεις θυμίζουμμμου κάτι μαύρο και φουσκωτό που χαιρετίζει ναζιστικά τζιαι κραεί ρόπαλα τυλιμένα με την κυπριακή σημαία. Μπορεί τζιαι να εν η ιδέα μου, φυσικά!