Σελίδες

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ – ΕΡΟΓΛΟΥ ΣΤΑ ΒΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ – ΕΔΑΦΙΚΟ

Γνώμη Online - Παρασκευή, 02 Σεπτέμβριος 2011 17:22
 
Christofias_Eroglou_1ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΝΤΑΟΥΝΕΡ
Συγκλίσεις επί συγκεκριμένων προτάσεων που κατέθεσαν σήμερα για το περιουσιακό και το εδαφικό, θα αναζητήσουν οι δύο πλευρές στο Κυπριακό, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.
Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συζήτηση του περιουσιακού και του εδαφικού, που διήρκησε τρεις ώρες, οι δύο πλευρές παρουσίασαν έγγραφα με προτάσεις και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μιαν πιο λεπτομερή συζήτησή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, αποφάσισαν ότι θα ήταν πιο εποικοδομητικό να συνεχίσουν τη συζήτηση επί των εγγράφων οι αντιπρόσωποι τους, οι οποίοι θα συναντηθούν τη Δευτέρα, όχι μόνο για διευκρινίσεις, αλλά και με προοπτική να φθάσουν σε συγκλίσεις.
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση υπήρξε ένα θετικό και ενθαρρυντικό κλίμα.

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο των εγγράφων που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές και κατά πόσον υπήρξαν συγκεκριμένοι χάρτες και ποσοστά, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι στο πλαίσιο του εδαφικού και του περιουσιακού υπάρχουν πολλά ζητήματα πέραν από τους χάρτες και τα στοιχεία. Προφανώς, ανέφερε, αν θα μετακινηθούν σύνορα, αυτό θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που θα επηρεαστούν από την αλλαγή στα σύνορα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όχι μόνο από νομικής απόψεως, αλλά πολύ περισσότερο με μιαν καλή, αξιοπρεπή και ανθρώπινη πρακτική.

Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα συζητήσουν χάρτες και στοιχεία στο τέλος της διαδικασίας ή κοντά στο τέλος, ενώ είπε ότι δεν ειπώθηκε από κανέναν ότι κάτι τέτοιο θα συζητηθεί αυτήν ή την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες έχουν τις δικές τους σκέψεις για το θέμα, ωστόσο οι χάρτες και τα στοιχεία συμφωνήθηκε να συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας.

Ερωτηθείς κατά πόσο συζητήθηκαν μαζί τα θέματα των περιουσιών και του εδαφικού, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι σήμερα έγινε συζήτηση τόσο για το εδαφικό όσο και για το περιουσιακό στις προτάσεις και των δύο πλευρών. Διευκρίνισε ότι τα έγγραφα που κατατέθηκαν σήμερα ήταν έγγραφα προτάσεων.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι το θέμα προέκυψε μόνο κατά την πρώτη συνάντηση μετά τις διακοπές και ότι δεν αναφέρθηκε σήμερα σε κανένα πλαίσιο.

Ερωτηθείς κατά πόσο οι ειδικοί για θέματα εδαφικού ήταν παρόντες στη σημερινή συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι σύμβουλοι για το εδαφικό δεν παρακάθονται στη συνάντηση, ωστόσο βρίσκονται στο κτίριο ώστε οι άνθρωποι των Ηνωμένων Εθνών αλλά και οι δύο πλευρές να μπορούν να τους συμβουλευτούν όποτε θέλουν.

Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε επίσης ότι στην αρχή της σημερινής συνάντησης παρέστη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζορζ Σέζαρ ντας Νέφες και συναντήθηκε με τους ηγέτες. Πρόσθεσε ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του κ. Μπαρόζο είχε διάφορες συναντήσεις στην ε/κ πλευρά και ότι το απόγευμα θα συναντηθεί με Τ/κ πολιτικούς.

Ερωτηθείς για τη σχετικά σύντομη διάρκεια της σημερινής συνάντησης σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι ηγέτες ένοιωσαν ότι έκαναν καλή πρόοδο στο επίπεδό τους και ότι θα ήταν καλύτερο οι αντιπρόσωποί τους να προχωρήσουν με τις τεχνικές διαδικασίες.

Επίσκεψη Ντάουνερ στην Αθήνα

Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα μεταβεί στην Ελλάδα, όπου θα συναντηθεί με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών και την ελληνική Κυβέρνηση.

«Δεν θα βρίσκομαι εδώ για τη συνάντηση των αντιπροσώπων, αλλά είναι σημαντικό για μας στα Ηνωμένα Εθνη να διατηρούμε επαφή με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι πήγε στην Τουρκία σχετικά πρόσφατα και τώρα είναι ώρα να πάει και στην Ελλάδα, όπου μεταβαίνει ύστερα από πρόσκληση του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών και, όπως είπε, προσβλέπει ιδιαίτερα σε αυτή τη συνάντηση.

Συζήτηση με το Συμβούλιο Ασφαλείας

Την Τετάρτη, εξάλλου, ο κ. Ντάουνερ θα συζητήσει το Κυπριακό με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οπως είπε, η τηλεδιάσκεψη αναμένεται να γίνει γύρω στις 18:30 ώρα Κύπρου.

Εξέφρασε την άποψη ότι είναι σημαντικό να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε τα μέλη του να είναι σωστά πληροφορημένα για το τί γίνεται στις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι, παρόλο που οι διαπραγματεύσεις είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την ευρύτερη διεθνή κοινότητα.

Ανέφερε ακόμα ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τελική ανάλυση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, και για αυτόν τον λόγο η διεθνής κοινότητα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την πρόοδο αυτών των συνομιλιών. Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό μέρος της δουλειάς και του ιδίου να τους τηρεί πλήρως ενήμερους.

3 σχόλια:

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Πολλά πράματα που φαίνεται εν αξίζουν αναφοράς συνεχίζουν να διαφεύγουν της προσοχής. Η πρώτη φορά μετά που πολλά χρόνια που συζητείται το συγκεκριμένο ζήτημα τζιαι μάλιστα "Ερωτηθείς για τη σχετικά σύντομη διάρκεια της σημερινής συνάντησης σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι ηγέτες ένοιωσαν ότι έκαναν καλή πρόοδο στο επίπεδό τους και ότι θα ήταν καλύτερο οι αντιπρόσωποί τους να προχωρήσουν με τις τεχνικές διαδικασίες. "

Έννεν αστεία τα πράματα, πλέον.

Θωρείς το φως;!!! Πε μου θωρείς το;;!!!!

νεος είπε...

Απαγορεύεται ΚΑΙ να αισιοδοξούμε -συν τοις άλλοις- εξέχασες;

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Τ'απαγορευμένο εν πιο γλυτζιήν!!! :)