Σελίδες

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΠΑΝ ΓΚΙ ΜΟΥΝ ΜΕ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ – ΕΡΟΓΛΟΥ

Που τη σημερινή ηλεκτρονικήν έκδοσην της Γνώμης


Τρίτη, 11 Οκτώβριος 2011 19:23
BanGiMounΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ –ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ – ΕΡΟΓΛΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ Ε.Ε., ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Το Κυπριακό αποτελεί ένα σημαντικό θέμα, δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν στην Κοπεγχάγη όπου συμμετείχε σε διάσκεψη για την ενέργεια.


''Πρόκειται να συγκαλέσω μια τριμερή διάσκεψη με τους δυο ηγέτες της Κύπρου στις 30 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη'', είπε ο κ. Μπαν, χωρίς να επισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Στη Λευκωσία, η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων συνομιλιών, επικεντρώθηκε σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, οικονομίας και εσωτερικής ασφάλειας.

 Oπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, η συνάντηση που κράτησε σχεδόν 5 ώρες ήταν αρκετά παραγωγική και η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη και την Παρασκευή.

 Ερωτηθείς κατά πόσο οι δύο ηγέτες εισήλθαν στη διαδικασία του πάρε-δώσε, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι θα αποφύγει να μπει σε σημασιολογικές συζητήσεις. Πρόσθεσε ότι μια ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να επικαλυφθεί από συζητήσεις για τη σημασία λέξεων και φράσεων.

 Όπως είπε, οι δύο πλευρές συζήτησαν για το κτίσιμο συγκλίσεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάτι που προσπαθούν να κάνουν μέσα από όλα τα κεφάλαια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Επανέλαβε ότι θα ήταν καλύτερο να μην εισέλθουν σε λεπτομέρειες για αυτό, γιατί όπως είπε, αν γνωρίζει κανείς τις λεπτομέρειες, μπορεί να αρχίσει να επιλέγει τις δικές του λέξεις για να το περιγράψει.

 Οπως είπε, δεν θέλει να αρχίσουν όλοι να ασχολούνται με σημασιολογικές συζητήσεις. Είμαι συνηθισμένος σε αυτού του είδους τη συζήτηση εδώ στην Κύπρο από τις επισκέψεις μου τα τελευταία δύο - τρία χρόνια, πρόσθεσε.

 Επανέλαβε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν αρκετά σημαντική και ότι σε αυτήν συζητήθηκαν πολλές χρήσιμες απόψεις. Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικά στυλ στις διαπραγματεύσεις, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το ένα είναι καλύτερο από το άλλο.

 Ερωτηθείς για τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, είπε ότι ο ΓΓ θα αποφασίσει πώς θα το χειριστεί όταν θα δει τι έχουν πετύχει οι ηγέτες στο τέλος των συναντήσεών τους στις 21 Οκτωβρίου. Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν θέλει να κάνει προβλέψεις για τις επόμενες συναντήσεις. Ο ίδιος είπε θα συμβουλέψει τον ΓΓ, ο οποίος θα αποφασίσει πώς θα χειριστεί τη συνάντηση η οποία τοποθετείται το πιο πιθανόν για τις 30-31 Οκτωβρίου, αλλά για την ώρα δεν έχει να κάνει ιδιαίτερες αποκαλύψεις.

 Πρόσθεσε ότι ο ΓΓ προτιμά να γίνει η συνάντηση μέσα σε δύο ημέρες και ότι αυτό θα εξεταστεί.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι οι δύο ηγέτες θα καλύψουν όλα τα κεφάλαια μέσα στις επόμενες τρεις συναντήσεις.

2 σχόλια:

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

11 Οκτωβρίου 2011, 16:14 EEST

SigmaLive (http://www.sigmalive.com/news/politics/427068)


Χριστόφιας: «Ευχή να καταλήξουμε στα θέματα οικονομίας και ασφάλειας»

Την ευχή όπως την ερχόμενη Παρασκευή οι δύο πλευρές καταλήξουν στα θέματα της οικονομίας και της εσωτερικής ασφάλειας εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε δηλώσεις του, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Ερογλου «συνεχίσαμε τη συζήτηση. Εύχομαι την Παρασκευή να καταλήξουμε στα θέματα της οικονομίας και της εσωτερικής ασφάλειας, αλλά λέγω εύχομαι, δεν είμαι σίγουρος.

Από κει και πέρα θα συνεχιστεί και η συζήτηση πάνω στα πιο σημαντικά ακόμη ζητήματα που είναι το περιουσιακό, είναι το εδαφικό. Είναι τα θέματα διακυβέρνησης στα οποία εμείς θεωρούμε ότι έχουμε ουσιαστικά καταλήξει στα πιο σημαντικά, όμως, δυστυχώς, υπήρξε υπαναχώρηση από την τουρκική πλευρά, είναι εκεί το θέμα εν πάση περιπτώσει. Έχουμε ακόμη τρεις συναντήσεις μέχρι να τελειώσει αυτός ο γύρος και να πάμε στη Νέα Υόρκη».

Ερωτηθείς αν ο κ. Έρογλου απέρριψε τις προτάσεις μας στο θέμα της διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν μπορώ να πω ότι τις απέρριψε, έκαμε αντιπροτάσεις που δεν έπρεπε να κάνει».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών στα κατεχόμενα για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «επειδή δεν αναγνωρίζω κανένα υπουργό εξωτερικών στα κατεχόμενα δεν θα τον σχολιάσω».

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το κεφάλαιο της ΕΕ στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν το αγγίξαμε σήμερα, είναι ανοικτό το θέμα».

Κληθείς να πει κατά πόσον προετοιμάζει επίσκεψη στην πλατφόρμα από όπου γίνεται η γεώτρηση για ανεύρεση φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτά θα τα δούμε στην πορεία και στην ώρα τους. Αν θα γίνει επίσκεψη θα ανακοινωθεί επίσημα. Δεν είναι οι εφημερίδες που καθορίζουν, είναι η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος που καθορίζουν και αν θα υπάρξει κάτι τέτοιο θα σας το ανακοινώσουμε επίσημα», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Από την πλευρά του, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε ότι η συνάντηση διάρκειας σχεδόν 5 ωρών ήταν ιδιαίτερα παραγωγική και η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ θα ακολουθήσουν δύο άλλες συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα Τετάρτη και την Παρασκευή.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, είπε ότι ο ΓΓ θα αποφασίσει πώς θα το χειριστεί όταν θα δει τι έχουν πετύχει οι ηγέτες στο τέλος των συναντήσεών τους στις 21 Οκτωβρίου. Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν θέλει να κάνει προβλέψεις για τις επόμενες συναντήσεις.


Δηλώσεις Μπαν κι Μουν

Το Κυπριακό αποτελεί ένα σημαντικό θέμα, δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν στην Κοπεγχάγη όπου συμμετείχε σε διάσκεψη για την ενέργεια.

''Πρόκειται να συγκαλέσω μια τριμερή διάσκεψη με τους δυο ηγέτες της Κύπρου στις 30 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη'', είπε ο κ. Μπαν, χωρίς να επισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού αναμένει ο Μπαν Κι μουν

12 Οκτωβρίου 2011, 07:13 EEST

SigmaLive/Ράδιο Πρώτο

Καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού δήλωσε ότι αναμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, το πρώτο εξάμηνο του 2012 από την προεδρεύουσα της ΕΕ Δανία.

Το Κυπριακό αποτελεί ένα σημαντικό θέμα, δήλωσε ο κ. Μπαν στην Κοπεγχάγη, όπου συμμετείχε σε διάσκεψη για την ενέργεια. Πρόκειται να συγκαλέσω μια τριμερή διάσκεψη με τους δυο ηγέτες της Κύπρου στις 30 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, είπε, χωρίς, ωστόσο, να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ΓΓ των ΗΕ αναμένεται να ζητήσει από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο κατά την μετάβασή τους στη Νέα Υόρκη να έχουν καταλήξει σε πλαίσιο συμφωνίας έτοιμο για υπογραφή.

Πηγή προσκείμενη στην τ/κ διαπραγματευτική ομάδα, δήλωσε ότι ο ΓΓ διεμήνυσε πως αν οι πλευρές μεταβούν στην Νέα Υόρκη χωρίς το πλαίσιο συμφωνίας ή προόδου που δεν θα απέχει πολύ από αυτήν, τότε θα εισηγηθεί επιδιαιτησία και σε περίπτωση που απορριφθεί και αυτή, τότε θα επανεξεταστεί η αποστολή των καλών του υπηρεσιών, μη αποκλειομένου και του ενδεχομένου τερματισμού.

http://www.sigmalive.com/news/politics/427261