Σελίδες

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Εξίκκο σσου!


Γίνεται τόση ιστορία - που περιλαμβάνει τζιαι αναγνώριση - αλλά εννά στερείται νομικής υπόστασης! Εξίκκο σου, αμ' μεν ημπόρεις να έβρεις το δίτζιο σου! Για να μεν τα ισοπεδώννω ούλλα, εν τζιαι τούτον ένα βήμα μπροστά σε σχέση με τη διαφυλική βία (σε πάνω που έναν επίπεδον)


Ο λόγος για το πιο κάτω:

Ένας στους 71 άνδρες έχουν πέσει θύματα βιασμού στις ΗΠΑ - Αλλάζει ο ορισμός του βιασμού - Θα συμπεριλάβει και άντρες


Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ διεύρυναν τον ορισμό του βιασμού για τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνονται στη χώρα, ώστε να περιλαμβάνει για πρώτη φορά τις επιθέσεις σε άνδρες και σε άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε την επέκταση του ορισμού του εν λόγω εγκλήματος, ανακοινώνοντας ότι οι άνδρες θα συμπεριλαμβάνονται στην καταμέτρηση του αριθμού των θυμάτων βιασμού.

Το 1929 το FBI είχε ορίσει ως βιασμό την σαρκική επαφή με μία γυναίκα, με τη χρήση βίας και παρά την θέλησή της - ορισμός που ίσχυε έως σήμερα. Ο νέος ορισμός αναγνωρίζει ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να είναι θύτες ή θύματα σε έναν βιασμό.

Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Βάλερι Τζάρετ αποκάλεσε την αλλαγή του ορισμού «εξόχως σημαντικό βήμα», επειδή συμπεριλαμβάνει πλέον τους άνδρες, κάνοντας παράλληλα αναφορά και σε περιπτώσεις βιασμών γυναικών που δεν τελούνται απαραίτητα με χρήση σωματικής βίας.

Ο αναθεωρημένος ορισμός αναγνωρίζει περιπτώσεις στις οποίες το θύμα είναι ανίκανο να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη σεξουαλική πράξη, επειδή βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ ή λόγω της (μικρής) ηλικίας του. Η προβολή σωματικής αντίστασης δεν είναι, πλέον, απαραίτητη για να θεωρηθεί η πράξη βιασμός.

«Ο βιασμός είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα, και δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αν δεν το γνωρίζουμε σε όλη του την έκταση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε τον νέο ορισμό «νίκη» για τις γυναίκες και τους άνδρες, «το μαρτύριο των οποίων δεν λαμβάνονταν υπόψη εδώ και περισσότερα από 80 χρόνια».

Η επέκταση του ορισμού του βιασμού, οι υποστηρικτές της οποίας εκτιμούν ότι ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, έχει και οικονομική διάσταση. Οι νομοθέτες βασίζονται στις στατιστικές για την εγκληματικότητα προκειμένου να κατανείμουν τα κονδύλια για την πρόληψη και την παροχή βοήθειας στα θύματα βιασμού, τα οποία τώρα είναι πιθανό να αυξηθούν, καθώς θα σε αυτά προστεθούν και τα αρσενικού γένους θύματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους 71 άνδρες έχουν πέσει θύματα βιασμού.

Πάντως, ο νέος ορισμός δεν θα αλλάξει τους ομοσπονδιακούς ή τους πολιτειακούς νόμους περί βιασμού.


4 σχόλια:

Disdaimona είπε...

Οι άντρες που πέφτουν θύματα βιασμού ή άλλης κακοποίησης είναι πολύ περισσότεροι από 1 στους 71.

Απλά αυτοί οι άντρες δεν καταγράφονται ως περιστατικά από καμιά υπηρεσία γιατί θεωρούνται "ανύπαρκτοι". Αφορούν κυρίως την γκέυ κοινότητα αλλά και ανήλικα αγόρια που συμβαίνει να κάνουν πεζοδρόμιο.

Η εφεύρεση των "δικαιωμάτων των γκέυ" στερεί από αυτά τα άτομα την ίση μεταχείριση από τον νόμο. Είσαι γκέυ λέει σου υπάγεσαι σε "άλλη" κατηγορία, οχι στις στατιστικές που αφορούν τους άντρες και τις γυναίκες.

Επίσης υπάρχουν παμπολλα περιστατικά βίας γυναικών κατά των αντρών τα οποία επίσης δεν καταγράφονται.

Τελικά μάλλον ήγγικεν η ώρα για έναν αντρικό κίνημα του τύπου των φεμινιστικών; θα ήταν πολλά ενδιαφέρον να έφκαινεν στην επιφάνεια η φωνή διαμαρτυρίας των αντρών για μας τις γυναικές πάντως.

Disdaimona είπε...

και μια ενδιαφέρουσα μαρτυρία εδώ

http://bosko-hippydippy.blogspot.com/2012/01/blog-post_09.html

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Φκαριστώ Δεις, για τη μαρτυρία. Όντως πολλά ενδιαφέρουσα.

Το 71 που αναφέρεται στο άρθρο αφορά στες ΗΠΑ, όπως εκατάλαβα. Στην Κύπρο από όσο έχω υπόψη καταγράφουνται 2-3 περιπτώσεις ετησίως - εννοείται που τζιείνους/ες που τολμούν να δηλώσουν στην αστυνομία ότι υπήρξαν θύματα, γιατί πέζει τζιαι το ........ "ρεζιλλίκκι". Το τελευταίο εννοείται ότι"παίζει" σε ούλλες τες περιπτώσεις, ιδίως ενδοοικογενειακής βίας που έσιει τζι' άλλες διαστάσεις πέραν της διαφυλικής.

Όσον για το κίνημα στο οποίο αναφέρεσαι τζιαι την ιδέα βρίσκω την ενδιαφέρουσα, στην Κύπρο εν βλέπω κάτι τέθκοιο να γίνεται στη δική μας ζωή. Δαμέ ουσιαστικά φεμινιστικό κίνημα εν υπήρξεν, τζιαι οι αλλαγές επήλθαν γιατί μας επαρέσυρε το παγκόσμιο κύμα! Στες περιπτώσεις ομοφυλόφιλων ατόμων, δαμέ εταράξαν τα νερά μόνο όταν εγίνετουν ο μεγάλος χαμός με τους χαρακτηρισμούς ως "παιδεραστές" τζιαι "κτηνοβάτες". Τζιαι πάλε επόκατσεν το πράμαν χωρίς συνταρακτικές εξελίξεις.

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Αα τζιαι πριν να ξιάσω, εννοείται ότι τούτα ούλλα αφορούν τες "κανονικές" περιπτώσεις βίας. Τα άτομα που πουλούν σεξουαλικές υπηρεσίες - είτε ως επαγγελματική επιλογή είτε όϊ - πέφτουν σε "άλλην" κατηγορία. "Θέλουν τα τζιαι παθαίνουν τα". Λειτουργά με τον ίδιον τρόπο, νομίζω, όπως το "ήρταν οι ξένες, να μας φαν τους αντράες μας". Άλλος μύθος ανασφάλειας τζιαι διάκρισης τζιαι άλλης μορφής βίας τζιαι τούτος!