Σελίδες

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ρητορικές της τουρκοκυπριακής ηγεσίας: Η προσπάθεια για Αννάν χωρίς Αννάν και η διαδικασία ως ζητούμενο


Που τη Δέφτερην Ανάγνωση

Σύμφωνα με απόφαση του «υπουργικού» τα διαβατήρια των τουρκοκυπρίων θα γράφουν πλέον «Cyprus Turkish Republic» και όχι «Τ.Δ.Β.Κ.» σύμφωνα με την εφημερίδα Χαβαντις (28.5.2012). Η αλλαγή μετατοπίζει το όνομα της τουρκοκυπριακής διοικητικής δομής προς ένα σχήμα που θα είναι πιο κοντά στην ορολογία του σχεδίου Αννάν. Αυτή η κίνηση έχει από την μια ως στόχο να επεκτείνει τα όσα κέρδη αποκομίστηκαν από την περίοδο 2004-08, ενώ από την άλλη εκφράζει και την πρόθεση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να εμφανίσει το οργανωτικό σχήμα μέσα από το οποίο εκφράζεται, στα πλαίσια ενός εν δυνάμει ομοσπονδιακού σχήματος. Η συγκεκριμένη κίνηση κινείται, εκτός της πρακτικής απόσχισης – και αυτό ίσως να είναι μέρος μιας στρατηγικής ήπιων τόνων - σε αντίθεση με τη στρατηγική της έντασης της προηγούμενης εβδομάδας – με στόχο  να αμβλυνθούν οι πιέσεις προς την Τουρκία [ότι θέλει να προσαρτήσει την βόρεια Κύπρο] αλλά και για να υπενθυμίσει και την θέση των τουρκοκυπρίων ως μέλος του κυπριακού όλου – συντηρώντας κατά συνέπεια και τις τουρκοκυπριακές διεκδικήσεις για ιδιαίτερη σχέση με την Ε.Ε. αν αποτύχουν οι συνομιλίες [με ε/κ ευθύνη] η και [μακροπρόθεσμα έστω] συμμετοχή στο θέμα του φυσικού αερίου 

Από μια άλλη, σχετική, οπτική γωνία αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η υιοθέτηση του ονόματος «T/K κράτος» είχε εμφανιστεί και πρόσφατα σαν μια από τις πρώτες κινήσεις για την εφαρμογή  «Σχεδίου Β» από την τουρκική πλευρά. Οπότε μπορεί να πει κάποιος ότι η κίνηση αυτή σημαίνει την έναρξη εφαρμογής του «Σχεδίου Β» ή μήπως απλώς συνέπεσε χρονικά ή ακόμα αποτελεί μια μορφή πίεσης [ η απάντησης σε πίεση] μετά την επαναφορά της πρότασης Χριστόφια για άνοιγμα του Βαρωσιού υπό την εποπτεία των Η.Ε και του λιμανιού του Βαρωσιού υπό επιτήρηση της Ε.Ε ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και με αντάλλαγμα το άνοιγμα ‘παγωμένων’ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κεφαλαίων;



Ταυτόχρονα, ο Τ.Οζερσαϊ, σύμβουλος του Έρογλου, σε ομιλία του έριξε τους τόνους για την κυπριακή προεδρία. Ο Οζερσάι, αφού ανέφερε ότι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια που υπάρχουν στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων δεν είναι η ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. από τους Ε/κ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όπως πιστεύουν αρκετοί, αλλά η μέθοδος με την οποία διεξάγονται οι συνομιλίες. Έθεσε, βέβαια, ζήτημα για το πώς θα γίνουν οι συνομιλίες το επόμενο εξάμηνο – αλλά η διεκδίκηση για αλλαγή της διαδικασίας έχει σαφώς υποχωρήσει ως ανοικτή διεκδίκηση διεθνούς διάσκεψης – αν και το θέμα φαίνεται να παραμένει στη ρητορική με την έμφαση στη ρητορική της «μεθόδου» της διαδικασίας.




1 σχόλιο:

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα είπε...

Τωρά τζι' αν εσυγχίστηκα τέλια! ΜΑ ΤΕΛΙΑ!

«Αν δεν συνεχιστούν οι συνομιλίες μετά την 1η Ιουλίου, πάμε σε σχέδιο Β»

(29 Μαΐου 2012, 12:14 EEST
SigmaLive/ΚΥΠΕ)

Σε περίπτωση που οι συνομιλίες δεν συνεχισθούν σε επίπεδο ηγετών μετά την 1η Ιουλίου και την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, τίθεται επί τάπητος το σχέδιο Β, σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών, Χουσείν Οζγκιουργκιούν.

Πρόσθεσε δε ότι μετά την 1η Ιουλίου οι συνομιλίες είτε θα συνεχισθούν σε τεχνικό επίπεδο, είτε θα πρέπει να εφαρμοστεί μια νέα πολιτική μετά τις Προεδρικές εκλογές το 2013, σημειώνοντας ότι και αυτά εμπίπτουν στο σχέδιο Β. Ωστόσο, είπε, είναι νωρίς να συζητούν για σχέδιο Β.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Οζγκιουργκιούν μιλούσε σε τηλεοπτική εκπομπή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης, TRT όπου σημείωσε πως το σημαντικό είναι κατά πόσον οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα συνεχισθούν και με ποια διαδικασία.

Κατά τις συνομιλίες που διεξάγονται από το 1968, είπε, τα ΗΕ ήταν η πλευρά που βελτίωνε συγκεκριμένες προτάσεις που υποβάλλονταν, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση στα χέρια των ΗΕ για να την βελτιώσουν. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, είπε, δεν γνωρίζει τι να βελτιώσει, υποστηρίζοντας ότι ο διεθνής οργανισμός έχει δυσκολίες αναφορικά και με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των συνομιλιών μετά την 1η Ιουλίου, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών είπε ότι αποτελεί αφέλεια να αναμένεται η συνέχιση των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι είναι ακόμη πολύ δύσκολο να συνεχισθούν με την παρούσα διαδικασία. Ανέφερε δε ότι σε περίπτωση που οι συνομιλίες δεν συνεχισθούν σε επίπεδο ηγετών, τίθεται επί τάπητος το σχέδιο Β.

Ανέφερε επίσης ότι είτε θα συνεχισθούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο μετά την 1η Ιουλίου είτε θα πρέπει να εφαρμοστεί μια νέα πολιτική μετά τις Προεδρικές εκλογές το 2013, σημειώνοντας ότι και αυτά εμπίπτουν στο σχέδιο Β. Ωστόσο, είπε, είναι νωρίς να συζητούν για σχέδιο Β. Ο «υπουργός» ανέφερε ότι σε περίπτωση που ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα εκλεγεί δεν παρακάθεται στις συνομιλίες και στη θέση του διορίσει κάποιο άλλο πρόσωπο, τότε η τ/κ πλευρά πρέπει να χαράξει μια γραμμή και «να κλείσει την πόρτα των συνομιλιών».

Η αντιμετώπιση της ΕΕ ως προς το Κυπριακό είναι λανθασμένη, ανέφερε υποστηρίζοντας ότι οι Ε/κ θεωρούν τους Τ/κ μειονότητα και ακολουθούν μια «κακομαθημένη» πολιτική, με τη στήριξη της Ρωσίας, της Κίνας και της Γαλλίας.

Κληθείς να αξιολογήσει τις σχέσεις του ψευδοκράτους με τις ισλαμικές χώρες, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι αυτές βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και εξέφρασε την άποψη ότι στο μέλλον θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Διεξάγονται, πρόσθεσε, συναντήσεις με τις χώρες αυτές σε ότι αφορά τον πολιτικό και οικονομικό τομέα. Οπως σημείωσε, έχουν αναπτυχθεί πολύ οι δραστηριότητες τους σε επίπεδο λόμπι και εξήρε τη μεγάλη στήριξη της Τουρκίας στις σχέσεις αυτές.

http://cyprusnews.eu/sigma-live/279056